Више од три стотине медија од САД и Канаде, преко Латинске Америке, Велике Британије, Либана, Алжира, Ирака до Кине, објавило је вести о новопронађеним писмима америчког научника српског порекла Николе Тесле у којима пише о свом сународнику, професору Универзитета Колумбија у Њујорку, Михајлу Пупину, а која се од недавно налазе у удружењу Адлигат у Београду.


Светску сензацију изазвала је вест новинарке Јоване Гец Асошиејтед преса коју су одмах преузели "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост", "Хералд", АБЦ, "Дејли мејл"...


Вести о Теслиним писмима објављене су до сада на енглеском, шпанском, италијанском, арапском и руском језику.


Удружење Адлигат је својевремено било познатије у Немачкој него у Србији због преузимања легата Петера Урбана, најзначајнијег немачког преводиоца за словенске језике и једне од најбољих збирки књига о Чехову на свету која је с његовим легатом из Немачке пренета у Србију, због чега су најзначајнији немачки и аустријски медији опшрино извештавали о Адлигату.


О активностима овог удружења већ су извештавали медији широм света, а нарочито у Великој Британији, Русији, Индонезији, Алжиру и Ирану.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Никола Тесла је умро на данашњи дан у Њујорку 1943.


Србија више деценија није била у светским медијима присутна у позитивном светлу, са изузетком тенисера Новака Ђоковића.


Један од циљева Удружења Адлигат јесте да прикаже Србију путем културе, уметности и науке у свету и да "Србију и свет учини бољим путем књига“, како је то приметио бивши уругвајски председних Хосе Мухика, уз речи да је "Музеј књиге у Београду велика ствар“.


Виктор Лазић, председник Адлигата, каже да су сви који раде у Адлигату поносни што представљају Србију на најбољи могући начин."Уместо ратова, сукоба, мржње, представљамо нашу културу, науку, нова открића, међународну сарадњу и толеранцију. Поносни смо на то да смо успели да створимо једну важну оазу културе која привлачи људе из целог света. Поједини новинари су долазили из других крајева планете да о нама пишу, остајали по недељу дана само у Адлигату, пратили ме у стопу и уверили се да све што радимо чинимо доброг срца и искрених намера, да дајемо све од себе", каже Лазић и наглашава да има најаву посете новинара из Алжира и Енглеске, који су изразили жељу да дођу у Београд само да би посетили Адлигат.