Неиспоручене поштанске пошиљке, које су по строгим поштанским прописима више од годину и по чуване, у понедељак су се на организованој јавној продаји могле купити по багателним ценама у главној згради Поште у Зрењанину. У понуди је било око 200 различитих артикала, од делова за лаптоп, преко мобилних телефона, музичких мини-линија, цигарета, грамофонских плоча, играчака, до патика, дуксева... На правој малој шареној пијаци првенство куповине имали су они који су обезбедили куповни купон с редним бројем.

- Све смо организовали у складу с прописима о јавној продаји неиспоручених пошиљака, које су 12 месеци чуване, а онда, након још шест месеци, стављене на јавну продају. Реч је о стварима које немају велику вредност или су половне. У периоду од девет до 10 часова набаљали су се купони с редним бројевима, а затим је почела продаја, која је протекла мирно и без икаквих инцидената - нагласио је Тибор Хеслењи, директор Радне јединице у зрењанинској пошти.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Јапан очекује 11,6 милијарди долара од продаје акција Поште

Куповало се за готовину, уз, наравно, издат рачун о плаћању. Тако је, на пример, музичка мини-линија продата за 300 динара, ЛГ мобилни телефон за 50, штап за пецање за 30, фармерке "левис" за 10 динара, зимска јакна за 50, а грамофонска плоча култне групе "Дорс" за 20 динара. Комплет бургија плаћен је 30, а бушилица 100 динара.

- Имао сам број четири и успео сам да купим апарат за воду с постољем и пластичном боцом од 19 литара за 500 динара. Нисам ни знао да се роба купује без лицитирања и по почетној цени која је понуђена. Случајно сам се затекао у Пошти, дошао сам да подигнем пензију, и ето, имао среће. Управо сам позвао сина, који ће доћи колима по мене, јер апарат не могу у рукама да понесем - рекао је, за "Новости", један пензионер.

Зрењанинац Миле Ненадић истиче да није задовољан начином продаје, јер су купци са почетним бројевима имали привилегију да купе све квалитетније и атрактивније ствари по заиста багателним ценама.

- Обавештен сам о томе како јавна продаја функционише, али требало је да сви буду ограничени на одређени број артикала које могу да купе, а не да неко ко има купон са бројем 1 или 2 покупује све што је иоле вредно и занимљиво. Добио сам редни број 20, ваљда ће нешто остати док стигнем на ред - истакао је Ненадић.

Дрвени коњић за љуљање продат је за 100 динара, колико су коштали и вентилатор, радио за аутомобил и комплет бушилица, док су два дукса са капуљачом, тренерке и неколико пари патика нове власнике добили за по 10 динара.

- Успела сам да се докопам комплета романа о омиљеном Вајату Ерпу. Мислим да их у комплету има 10 за 200 динара, и убеђена сам да ће се мој син, који је пасионирани сакупљач ових раритета, веома обрадовати изненађењу које сам му сасвим случајну приредила - уз осмех истиче старија госпођа, која је инсистирала на анонимности, уз напомену да је њен комшија који је дошао по пензију купио убодну тестеру и џак брикета по багателним ценама од 100 динара.

У понуди су још били микрофон за 200 динара, електромотор за аутомобил за 20 динара, зимска јакна за 50 динара...

ПРАВА СТВАР

Ех, да је оваквих продаја више и чешће - коментарисали су неки од окупљених Зрењанинаца, који су стрпљиво чекали у реду, уз напомену да је Пошта учинила добру ствар што је јавну продају организовала баш на дан када се на шалтерима ове установе подижу пензије.