ПРУЖИТИ помоћ онима којима је најпотребнија велика је ствар, посебно када је реч о деци. Фондација хуманости "Новости" се зато одлучила да овога пута помогне девојчицама и женама са сметњама у развоју које живе у Дому манастира Света Петка Изворска, код Параћина, па је у сарадњи са Удружењем ликовних уметника Србије организовала продајну изложбу слика у холу београдског "Делта ситија".

- Ово није први пут да наша кућа организује овакву врсту помоћи - каже Дивна Чанаћевић, директорка Фондације хуманости. - Овога пута одлучено је да сав приход од продаје буде упућен манастиру Света Петка Изворска, односно Дому за смештај деце ометене у развоју, који се налази у његовом окриљу.

У централном холу београдског "Делта ситија" УЛУС је представио укупно 80 слика, од којих је највећи део продат. Купци су могли да пазаре лепа уметничка дела наших академских сликара, попут Миће Трнавца, Југослава Влаховића, Симониде Радоњић, и то по акцијским ценама, од 50 до максималних 250 евра. Своје слике за изложбу поклонио је и аутор из Ирака. Старији суграђани били су најбројнији купци.

Изложбу је посетио и амбасадор из Азербејџана проф. др Елдар Хасанов, који је купио три слике и поздравио акцију "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Голубовићима тешко без крова над главом


- Честитам иницијаторима на јако лепој организацији. Избор слика је одличан, чак и сами аутори учествују у акцији. На овај начин заступате српску културу, али и служите свом народу и уметности. У овом тржном центру има баш много продавница, али се овде у холу показује патриотизам и на томе вам честитам - рекао је Хасанов.

Света Петка Изворска је женски манастир, а монахиње већ дуги низ година брину о девојчицама и женама са проблемима.

Амбасадор Азербејџана проф. др Елдар Хасанов купио три слике, Фото П. Милошевић

Изложба је уједно била спој хуманости и уметности. Купци су вредним прилогом помогли болесним девојчицама и истовремено оплеменили своје домове вредним сликама.

Манифестацију су употпуниле и студенткиње Факултета музичких уметности Мила Добросављевић и Сања Марић, које су на флаутама свирале Моцарта, Чајковског, Баха...


БРИНУ О ДЕЦИ ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

МАНАСТИР је први пут помогао незбринутима још током Другог светског рата, односно 1942. године када је Комесаријат за избеглице доделио богомољи тридесеторо избегличке деце на чување. Боравили су ту све до ослобођења 1945. године, а по завршетку рата игуманија Јефимија одлучује да трајно прихвати децу ометену у развоју. Манастир сада има више од сто штићеница.