СРБИ су одувек били жртве планова светских моћника. Али су успели да сачувају православље и, рекао бих, душу. Зато сам и почео да изучавам историју Србије, а када сте 1999. године бомбардовани, жарко сам желео да будем са вама.

Овако, за "Новости", говори Џон Вити из Тексаса, одличан познавалац српске историје и православља, који је са заставом Доњецка и америчким пасошем у футроли на којој пише "Русија", ових дана у првој посети нашим светињама на Косову и Метохији. Овај Американац који се још 1993. крстио и прешао у православље, радник велике авио-компаније, све је осим обичног фармера из Тексаса.

- У лето 1990. отишао сам на протест испред клинике за абортусе у Тексасу и тамо сам срео руског православног свештеника. Слушао сам његову молитву и захваљујући томе отишао сам на прву православну литургију - појашњава Џон како је дошло до његовог преобраћења.

После извесног времена одлучио је и да се крсти, у православном манастиру у Америци, а сам тај чин описује следећим речима:

- Као да сам се лифтом попео на највиши спрат и на тој, већој духовној висини, вратио у изворно хришћанство.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Овације младом Нишлији, у оркестру и Американац


Подозривост Запада према православљу га је навела да почне да изучава и историју, а када га сународници питају које је вере, а он им одговори, уследи одмах питање да ли је Јеврејин.


ХРАБАР НАРОД - ИАКО је Србија мала земља, ипак је пружила масован и снажан отпор Немцима у Другом светском рату и посрамила знатно већу Француску која није успела да издржи неколико дана. Срби су наставили да се боре и после бомбардовања Београда 6. априла 1941. који је тада претворен у пепео - објашњава Џон Вити део приче коју о Србији преноси својим сународницима.

- Проучавао сам прво историју Руса јер сам до тада мислио да су агресиван народ који поставља ракете на Кубу да би уништили Америку. Касније сам схватио да је то што раде заправо одговор на оно што је Америка већ урадила - прича Џон. - Потом сам 1996. године почео да изучавам и историју Срба и СПЦ и три године касније, када је почело бомбардовање ваше земље, схватио сам да су Срби сјајан народ који је патио кроз своју историју и који се чврсто држао вере.

Ипак, признаје да Тексас воли више од било код другог места у САД јер тамо има више слободе него у другим деловима земље. Одрастао је јашући коње, а и пуцање из разних врста оружја му није страно...

- Током овог првог боравка на Космету обићи ћу већину православних светиња, попут Грачанице и Високих Дечана. Жеља ми је да 28. јуна, за Видовдан, дођем на Газиместан и верујем да ћу то и остварити - истиче овај Тексашанин. - Тада ћу, ако бог да, носити и икону коју ради Српкиња, иконописац Радмила Лукетић, а на њој је царица Милица како држи главу цара Лазара после Косовског боја.


Џон је досад обишао манастире Бањску и Соколицу, где је својим домаћинима демонстрирао изузетно познавање српских светитеља.

Џон Вити у обиласку манастира на Космету


ВОЛЕО БИ ДА ЖИВИ У БЕОГРАДУ

Одушевљен српским светињама на КиМ, али и у централној Србији где је већ боравио више пута, Џон у шали каже да би волео да упозна и неку Српкињу, које су изузетно лепе и духовите.

- Међутим, уколико би ми рекла да жели да оде да живи у Америци, то би био наш крај - каже Џон. - Ово зато што бих ја волео да живим у Београду, а то планирам да урадим када одем у пензију.