"НОРВЕШКА кућа", већ деценијама симбол Горњег Милановца, због нагомиланих дугова ипак неће "на добош". Према купопродајном уговору, који су у понедељак потписали први човек Милановца Дејан Ковачевић, јавни извршитељ Миланка Савић из Чачка и Драган Марковић у име извршног дужника "Норвешко друштво Београд", чувена Кућа српско-норвешког пријатељства, симбола пријатељства два народа у Србији, постаје власништво општине Горњи Милановац.

- Вредност уговора је 11.935.117,86 динара и овај износ ће већ данас бити уплаћен на рачун јавног извршитеља - саопштио је Ковачевић. - Потписивањем овог уговора стављена је тачка на вишемесечне спекулације ко ће бити власник "Норвешке куће". Локална самоуправа ће на најодговорнији начин бринути о том, нама веома значајном споменику културе, како би успомена на наше страдале интернирце са једне стране, али и пријатељство са Краљевином Норвешком са друге, сијало пуним сјајем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Племенита мисија браће Рибаћ

Општина ће, према његовој најави, урадити план одржавања и реконструкције овог објекта у договору са братском комуном Вефсн, са севера Норвешке, са којом је заједнички и изграђена "Норвешка кућа", уз идеју да овај симбол пријатељства постане заједничко власништво.

Ово здање изграђено је 1987. у спомен на заједничку жртву наших интернираца у Хитлеровим логорима у окупираној Норвешкој и Норвежана који су им спасавали животе. Њен корисник постало је тадашње Југословенско-норвешко друштво. Продају многима драгог здања, због неисплаћених плата и других дугова, огласили су јавни извршитељи по закључку Основног суда у Горњем Милановцу. Јавна надметања била су заказивана, па отказивана. Могуће је, да "Норвешка кућа", ако постане заједничка својина милановачке и општине Вефсн, буде обновљена и под заштитом наше државе као споменик културе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ТАЈНЕ РЕСТОРАНА "МАДЕРА": Култура дијалога за кафанским столом

БРОД И КОНАК

НОРВЕШКА кућа је јединствен објекат у целом свету. Као симбол пријатељства двају народа, с леве стране има облик прамца викиншког брода, с десне српског конака. Од ње сваког јуна сетно креће Марш пријатељства, са учесницима из градова Србије и Норвешке.