ПОРОДИЦА домаћина Будимира Павловића (69), из Ердеча код Крагујевца, празнује Божић четири дана, баш како су то чинили и његови преци на Гледићким планинама. И, каже, то су и ретки дани у години када је комплетна породица на окупу.

Како наводи, припреме за овај верски празник су почеле одмах после Нове године. У старој кући је већ подложен шпорет, да се на Бадњи дан и Божић ватра добро разгори. Из пушнице је одабрао и најбоље месо - печеницу, пре свега, али и ребарца и сланину за вишедневну богату трпезу.

- Отац се, као младић, са Гледићких планина населио мало ближе граду. Научио ме свим традиционалним обичајима, па и како су он и његови преци дочекивали и славили Божић. И ја од тога не одустајем - каже Будимир. - Кћеркама сам пренео обичаје. Радује ме да и оне поштују традицију. Са сигурношћу могу да кажем да се овако славило и пре сто година.

Супруга Гордана (56), службеница, на Бадњи дан припрема богату трпезу, уз обавезну посну сарму и питу од ораха. Домаћин увече, са породицом кћерке Јелене (34), која ради као стоматолог, и млађом Миленом (29), професорком језика, у кућу уноси печеницу и сламу.

- На Божић, пре свитања, са млађим потомцима сечем бадњак у оближњем Старом Селу. И то је леп ритуал, сличан у свим крајевима Србије. Током године, свако на своју страну и рад по сменама, па се често и не виђамо. Е, тих дана ми је, како народ каже - пуна кућа и пуно срце. Видим срећну и веселу породицу. Као да се забораве све муке из претходне године. Радост потомака ми говори да сам успео да пренесем све оно што ми је покојни отац, на неки начин, оставио као завет.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Како су Каталонци постали православци


На Божић, породица се уз поздрав "Христос се роди" и отпоздрављање "Ваистину се роди" окупља око ватре. Стиже и положајник. Док џара ватру, говори: колико варница, толико здравља, среће, парица, стоке... Жена дарује положајника, а онда се ломи погача чесница. У њу је жена ставила новчић, за благостање, дрен за здравље, жито да кућа буде пуна потомака, пасуљ... За сваког укућанина понешто. И онда се слави три дана.

И РОЂАЦИ НА ОКУПУ

КАДА се заврше ови обичаји за ужу породицу, дочекујемо рођаке и комшије и идемо на честитање. Док траје ово божићно славље, из куће се ништа не износи - каже Будимир, и додаје да му се чини да то највише смета женама, јер нису навикле да три дана чак ни метлу не узму у руке, иако се пред Божић купује нова.