АУСТРИЈСКИ пензионери Видосава (78) и Новак (85) Марковић, у ресторану у Повеличу код Српца, у присуству чланова шире породице и око 100 званица, прославили су шест деценија брачне слоге и љубави.

Одрасли су, кажу, у пукој сиротињи и када су кренули на рад у Аустрију, без иједног разреда основне школе, жеља им је била да зараде нешто новца да поправе трошну кућу и купе коња за обраду земље. У Тиролу су радили двадесетак година, да би сада имали велику кућу и пратеће објекте у Српцу, викендицу на планини Мотајица, стан у Игалу и обновљене родитељске куће у србачком селу Срђевићи.

Прочитајте још: Злато за 40 година брака

НАЈВИШЕ су поносни на сина Мићу, снаху Данку, унучад Дарка и Дијану од које су добили деветогодишњу праунуку Виду и петогодишњег праунука Витомира.

- Мој отац Војо и мајка Боја имали су петорицу синова и две ћерке. Без оца сам остао у шестој години, а сличну судбину имала је и супруга Вида којој је отац погинуо када је имала само три године па се њена мајка Роса мучила да подигне четворо нејачи. Можете само замислити како је било нашим мајкама у тешкој сиротињи и ратним годинама са укупно једанаесторо деце - каже витални 85-годишњак Новак.

СВЕ то потврђује и Вида, додајући да често нису имали шта да једу ни да обуку. Присећа се да су носили одевне предмете од лана и конопље, а од маја до октобра ишли су боси.

Прочитајте још: Дијамантска љубав Данке и Друшкана!

- У седмој години мајка ме дала у најам код комшије, да зарадим нешто кукурузног брашна, да би деца имала шта да једу. У најму сам остала до петнаесте године, у осамнаестој сам се удала, а после годину дана родила сина Мићу. Кад је напунио седам година, водим га у осам сати у школу, а истог дана у 10 сати седам у аутобус за Аустрију, а срце хоће да пукне. Две године сам радила најтеже послове, а онда средим папире и доведем Новака и сина... У Тиролу останемо двадесетак година, зарадимо пензију и вратимо се у завичај - прича са сетом бака Вида.

И Новак је, каже, две године обављао тешке послове на грађевини, а потом је 20 година радио у подруму вина.

- Пензију примам 22 године, тачно колико имам радног стажа - каже.

Вида и Новак славе са пријатељима


РЕЦЕПТ ЗА СРЕЋУ

СУПРУГА Вида каже да кад би све испричала о тешком детињству, потекла би суза из камена. Сада су то скромни људи, тако су васпитали и сина, сматрају да за дуговечан брак треба слога, љубав, разумевање, пажња и поштовање. Повремено оду у Тирол, а редовно породично окупљање је за крсну славу, Светог Симеона Богопримца, 16. фебруара, као и за Божић и Ускрс.