ВЕЧЕ уочи црквеног празника Усековање главе Светог Јована Крститеља, који се обележава сваког 11. септембра, становници паорских делова Вршца традиционално пеку кобасице на улици, испред својих кућа. Када падне мрак, лалошки шорови засветле од логорских ватри, око којих домаћини окупљају родбину и пријатеље, па се уз музику и песму веселе до касно у ноћ. Црквени великодостојници, међутим, оспоравају такав вид празновања у време када се православци сећају свирепог страдања великог свеца.

Реч је о старом виноградарском обичају, који је специфичан само за Вршац. Њиме се још пре више од четири века обележавао почетак бербе, али је временом потпуно изгубио своју суштину. О томе нам сведочи вршачки хроничар Иван Бабић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Сећање на јела наших бака

- Традицију печења кобасица пред почетак бербе установили су Немци, који су некада живели у Вршцу. Они су то радили у самим виноградима, док су тај обичај на градске улице преселили Срби, који су код њих радили као надничари - објашњава Бабић. - Некада су пекли само кобасице и точили млада вина и ширу, које су делили свим знаним и незнаним пролазницима. Данас је то попримило нове обрисе, па се на улице износе роштиљи и пушта гласна музика.

Отац Огњен Вељанчић, старешина храма Светог оца Николаја у Вршцу, сматра да се на тај начин, практично, "наставља" забава цара Ирода, на којој је наредио да се Јовану Крститељу одруби глава. Зато апелује на суграђане да ту уличну забаву оставе за неки други дан, поготово што се тада пости.

- Правдају се да само настављају традицију својих предака, а стари паори су водили рачуна да се та светковина обележи неколико дана пре Усекованија. Не знам када је установљен овај датум. Свакако не оправдавамо такво понашање - каже отац Огњен.

Додаје и да сталним проповедима и разговорима са парохијанима покушавају да укажу да то не треба радити, али да њихове речи не стижу до оних који пале ватре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Теслини наследници праве струју из степеница

НЕ ЈЕДУ НИШТА ЦРВЕНО

УСЕКОВАЊЕ главе Светог Јована Крститеља обележава се једнодневним постом. У народу постоји веровање да се тог дана не сме јести ништа што је црвене боје, јер подсећа на проливену крв свеца. Отац Огњен, међутим, каже да то нема везе са црквеним канонима.