Откако је гроф Карас, велепоседник и научник, почетком 20. века из мартоношке паприке први пут "извукао" витамин Ц, па све до данас "љуто злато" са крајњег севера наше земље је неизоставни састојак трпеза широм Европе и света. Војвођански чили је и ове године добро родио, али је проблем што нема ко да га бере.

Трудећи се да не изневере претке, мештани Мартоноша, малог села у кањишкој општини, и данас су међу највећим произвођача црвене зачинске паприке. Додуше, паприка је много мање него раније, када је готово свака кућа имала своје засаде и машине за млевење и сушење. Али и поред тога, већ и при самом уласку у Мартонош види се и осећа да је ово село престоница зачинске паприке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Браћа и уз штафелаје

- Тајна је у броју сунчаних сати и поднебљу тако да поред севера Бачке и Баната, одакле је на неки начин потекла, она најбоље успева и у околини Стапара, Кулпина, Бачког Петровца - објашњава Душан Хајдин, директор породичног предузећа "СД" из Мартоноша, које се већ скоро пола вела бави производњом паприке. - Ова година је била лошија, род је 40 одсто слабији него лане, нећемо је имати баш за све што нам треба, али у крајњем случају, нећемо је имати за извоз.

Оно што је још разликује од осталих и што јој даје специфичан квалитет је ручно брање, јер машинско умногоме уништи плод. Међутим, ту лежи нови проблем, јер нема берача. И поред тога што су наднице знатно више него у другим културама, бераче једва налазе.

- Уговарали смо производњу по целој Војводини и обрађујемо око 500 јутара паприке. Сејали бисмо још, да има ко да је обере како ваља - истиче Хајдин. - У Мађарској су већ прешли на машинско брање, али то се одмах одразило на квалитет, те они сада узимају нашу како би побољшали укус. Ми се ручног брања не одричемо, а докле ћемо тако моћи, видећемо.

У истом проблему су и други произвођачи, који је у џаковима довозе у Мартонош на даљу прераду.

- Верујте, из године у годину је све теже пронаћи раднике. Посао није лак, али је и плаћен - каже нам Тивадар из Богароша, док чека да се истовари пун трактор паприке. - Откупном ценом од око 45 динара по килограму смо задовољни, али је ове године има мало. Прва берба је при крају, али питање је да ли ће бити друге. Мада и то мало што је родило једва смо обрали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Скулптура мамута од сламе

ВИТАМИНИ

За своје откриће гроф Карас постао је један од добитника Нобелове награде, али о њему се врло мало зна. Међутим, паприка која му је послужила за научни рад и у којој се налази и изузетно велика количина витамина, позната је на свим меридијанима.