СЛОБОДАНКА Симић, познатија у куршумлијском крају као Дана, наставља да осваја признања за производњу ликера и лековитих односно биљних ракија које излаже на сајмовима широм Србије и иностранства. Најновијем признањем окитила се крајем претходне недеље на Међународном фестивалу природе и традиције у Крагујевцу, где је освојила две златне медаље за ликер од ароније и ликер од шумског воћа.

- На Сајму који је одржан протекле суботе било је више од стотину учесника, али се бодовало много више пића, јер су се сви учесници такмичили са више производа и част ми је да сам освојила тако високо признање међу толико такмичара - не скрива одушевљење најновијим признањима ова жена, која је до сада на такмичењима већ освојила тринаест златних медаља, али је и претходне године добила признање за Даму године.

И док спомиње још многобројна признања, златне статуе и захвалнице за учешће на разним манифестацијама, Слободанака истиче да су јој посебно драга признања која добија на Космету, где се са задовољством одазива јер је током додасадашњих боравака остварила многобројна пријатељства.

- Производњом лековитих ракија и ликера бавим се годинама уназад, али сам петнаест година присутна на сајмовима широм земље и иностранства и сваке године сам освајала барем понеко признање за квалитет - каже ова вредна жена, која се производњом пића бави активно од одласка у пензију.

Прочитајте још - Српска "клека" светско пиће

Рођена у подножју Радан планине у селу Драги, познатом по руднику драгог камења, злата и сребра, а где постоји више од 500 врста лековитог биља, међу којима има и ендемских врста, истиче да је њен циљ био да сачува од заборава шумско воће и лековито биље.

- Временом је бивало све веће интересовање за моје производе тако да сам почела да производим пића у већим количинама и за продају, али и даље све радим ручно на породичном имању у Мачковцу - истиче Слободанка и додаје да је количина коју произоди ограничена, јер сама ручно бере воће и лековито биље тако да годишње успе да произведе око 500 флаша ликера, који, како поносно закључује, сами својим квалитетом проналазе пут до купаца.

АРОНИЈА, ДРЕЊИНЕ, ГЛОГ...

И ДОК објашњава да је ликер пиће жестоког и слатког укуса, које се пије пре оброка и које помаже при варењу и подстиче апетит и да производи ликере од више врста лековитог биља, ароније, боровнице, дрењина, црног глога, Слободанка истиче да су њена пића искључиво природна без вештачких боја и арома. Производи их на породичном имању у селу Мачковац недалеко од Куршумлије.