У истуреном одељењу Основне школе "Витко и Света" у заплањском селу Дукат код Гаџиног Хана поново се чује школско звоно коме се радују сви мештани, а највише породица Николић, јер њихова ћерка Николина неће морати да напусти родитељски дом да би се школовала. Првим словима и бројевима Николину учи Милица Микић (27) из Дољевца, којој је, као учитељици, ово први посао. У општини Гаџин Хан ове школске године осми разред је завршило 54 ученика, а уписано је тек 29 првака.

Јелица (28) и Иван Николић (41) не крију радост што су школске власти имале разумевање и омогућиле Николини школовање, а њима бригу мање.

- Планирали смо да ћерку упишемо у школу у селу Кочане код Дољевца где живе моји родитељи. Морала би да се сели тамо, а нама би било тешко да се одвојимо од детета. Много је везана за своје млађе сестре Машу (5) и осамнаестомесечну Анђелију - каже Јелица, једна од малобројних младих мама у пустом Заплању.

Јелица подржава одлуку супруга Ивана, возача у "Нишекспресу", да остану на селу, јер је, каже, здравије да деца одрастају у природи, али вели и да је много искушења.

- Послу се не надам, јер у близини нема радног места, а да остављам децу и путујем у Ниш, где се можда може и наћи неки посао, не би имало смисла, јер овде нема ни вртића - каже Јелица. - Не смета ми што сам мама и домаћица, али понекад пожелим да имам више пријатељица са којима бих могла да се дружим и делим савете око родитељства.

Прочитајте још - Школско звоно у селу Дукат звони само за малу Николину

Поред Николине, нови почетак је и за учитељицу Милицу Микић која ће сваког дана долазити на посао из Дољевца, али каже да јој то не смета.

- Мало сам бринула како ћу радити са једним дететом, јер док сам стажирала било је више деце у разреду - каже нам учитељица, која за своју ученицу каже да је паметна и заинтересована. - Сваки ученик нам је драгоцен и треба водити рачуна да образовање свима буде доступно.

Учитељица Милица Микић и Николина Николић у учионици

Управо је доступност образовања био мотив и директору школе Слободану Пејићу и психологу Снежани Радовић, који су се потрудили да руинирани простор упристоје да би Николина могла да има колико-толико нормално школовање.

- Поред централне школе у Гаџином Хану имамо и пет истурених осмолетки у Заплањској Топоници, Горњем Барбешу, Доњем Душнику, Личју и Великом Крчимиру. Децу учи 70 просветних радника, али се бојим да ћемо ускоро сви остати без посла јер деце нема - упозоравају просветари.


СЕЛО СЕМЧЕ БЕЗ ШКОЛЕ

За разлику од Дуката, у селу Семче је ове године затворена школа, јер нису имали кога да упишу. Слична судбина чека и школу у Тасковићима, где имају само једног ученика и то четвртог разреда, који идуће године наставља школовање у Гаџином Хану. Сва ова села су на десетак километара од Ниша, имају добре путеве, струју, воду, интернет, али нема посла и зато одлазак у већу средину малобројне породице виде као решење, а ником не пада на памет да се врати.