ПО БРОЈУ житеља мала, а по величини територије друга општина у Хрватској, Удбина на истоку Лике све до "Олује" 1995. била је већински српска заједница. Сада, као мешовита српско-хрватска, најсветлији је пример међунационалне слоге у тој суседној држави! Локалну власт равноправно деле Хрватска демократска заједница и Самостална демократска српска странка. Ултрадесничари су у том градићу и околних 26 села маргинални, изложени подсмеху и Хрвата и Срба.

Начелник општине је Јосип Сеучек (32) из редова ХДЗ, а доначелник је Милан Узелац (37), члан СДСС. Општинским већем председава Слободан Бјелобаба из СДСС, а заменик му је Јосип Шубарић из ХДЗ.

- У национализму, а камоли шовинизму, нема развоја ни бољитка за иког! - сагласни су Сеучек и Узелац. - На Удбини се не губи енергија на беспотребне конфликте. Екстремисти су заиста занемариви, јер 99 одсто житеља обе нације су за слогу, и то доказују. Проблем је демографска слика. По попису из 2011. на тлу општине живело је 1.900 житеља, али услед "беле куге" сада их је око 1.200. Подједнак је број Срба и Хрвата, има и мали проценат Бошњака. Пре рата 1991-1995. општина је бројала 4.600 становника, већином Срба.

Ово је други мандат владајуће коалиције ХДЗ и СДСС. Девет година, све одлуке доносе се поштеним договором. Тако је било и за нови грб Удбине: митска птица Феникс која се изнова рађа из пепела, верно изражава њен нагли преокрет од вароши замрле почетком рата 1991. а 1995. аветињске након избеглиштва Срба, у општину којој сада завиди цела Хрватска.

Прочитајте још - ЈЕДНИ ГРАДЕ ЦРКВУ, ДРУГИ ЏАМИЈУ: Суживот на верском испиту за житеље Црнуговића

- Док друга насеља у Хрватској и уопште на Балкану муче муку са вишком радне снаге, на Удбини је запослено 95 одсто радно способног становништва. У предузећима "Пилана", "Цедар", "Модератор", "Лика Енерго", "Духанка", "Мала пилана Караџић", Шумском газдинству, јавним предузећима, угоститељству.... Отварају се велике фарме. Удбина у Хрватској предњачи и по исплаћених шест милиона евра помоћи пољопривредницима, а мала је општина! Има 200 регистрованих малих фирми са великим сточним фондом (око 4.000 крава и 15.000 оваца), а биће их још. Све више цвета сеоски туризам у етно-селима, због близине националних паркова "Плитвичка језера", "Северни Велебит", "Пакленица", "Крка", "Парк природе Уна". Удбина је на 16 километара удаљености од ауто-пута Загреб-Сплит, а од тих градова и Ријеке удаљена је 180 километара. Од Београда, Беча и Будимпеште 600 километара.

Центар Удбинe

Тачно 7.200 хектара државног земљишта овде је дато у закуп. Пољопривредници од државе добијају велике субвенције. Просечно на хектар оранице од 500 до 700 евра, по грлу говеда од 200 до 400, по овци од 50 до сто. Више од 50 пољопривредника ушло је у програм еколошке производње, сва роба им се одлично пласира по Јадрану. Чак и Далматинци овде узгајају плантаже лубеница! Развија се планински туризам, јер у општини, има 50 врхова виших од хиљаду метара, али и ловни, јер овде делује чак осам ловачких друштава.

- Доказали смо: ко хоће да ради, може одлично и да заради! - кажу Сеучек и Узелац. - Зато и СДСС и ХДЗ апелују: Срби, вратите се на своја имања и живите солидно!


СТАРИНОМ УКРАЈИНАЦ

ПРЕЦИ начелника Сеучека су Украјинци, пре 200 година су се доселили у околину Пожеге у Славонији. Рођен је у Загребу, где је завршио Шумарски факултет, дрвно-технолошки смер. Пет година био је шеф производње у удбинској фабрици "Цедар", а затим постаје општинар.

ЋИРИЛИЦА

УЗ Вуковар и још неке градове, Удбина је била у жижи хрватске, српске и јавности ЕУ, због насилног скидања двојезичних, латиничних и ћириличних табли са зграде општине и Културно-информационог центра "Никола Тесла".


Оне су затим враћене. Свих 11 чланова општинског већа (пет из СДСС, четири ХДЗ и два са независних листи) били су за то. И бивша и садашња локална власт те две странке је уверена, да их није скинуо и разбио нико од Удбињана, него ултрадесничари "увезени" из других средина.

ПОВРАТНИК

ЗАМЕНИК градоначелника општине, Узелац, избегао је у Србију током "Олује" 1995. Дипломац је Пољопривредног факултета у Новом Саду и одмах затим повратник у родни градић, где живи са супругом и двоје мале деце.