ШЕСТ година након што је откривен Хигсов бозон, такозвана божја честица, коначно је уочено шта он заправо ради већи део свог времена. Хигсов бозон се, откривено је, распада на фундаменталне честице које су познате као ботом кваркови. У тиму физичара који су се у европској лабораторији за нуклеарну физику ЦЕРН бавили овим епохалним открићем и другим истраживањима је и око 30 стручњака из Србије.

Велико откриће су данас у ЦЕРН-у представили АТЛАС и ЦМС, две највеће међународне истраживачке групе које користе ЦЕРН-ов акцелератор, Велики хадронски сударач (LHC).

Према речима др Петра Аџића, председника Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом, реч је о епохалном открићу које је још један важан корак у разумевању понашања ове честице.

Прочитајте још: Како кротимо атоме у ЦЕРН-у

- Резултати ова два експеримента званично су објављени јуче, када су и послати на публиковање у један од водећих научних часописа Physical Review Letters - каже др Аџић. - Два тима српских истраживача, који чине физичари из Института за физику (АТЛАС) и физичари, инжењери и специјалисти из ИНН "Винча" и Физичког факултета (ЦМС), који активно учествују са својим колегама у истраживањима у ова два међународна експеримента, својим досадашњим радом дали су допринос и овом открићу.

Према саопштењу ЦЕРН-а, оба тима предала су своје резултате.

- Провера претпоставке да се "хигс" распада на два ботом кварка је од кључног значаја за модерну физику, јер резултати могу или да сасвим уздрмају садашње теорије и укажу на нову физику или да потврде стандардни модел, који је заснован на идеји да Хигсово поље "даје" масу кварковима и другим елементарним честицама - податак је из саопштења ЦЕРН.

Прочитајте још: ЦЕРН: Заиста пронађен Хигсов бозон

Према стандардном моделу физике елементарних честица, чак 60 одсто времена Хигсов бозон се распада управо на неколико ботом кваркова. Након тога је примењена изузетно сложена статистичка анализа, да би на крају оба тима измерила брзину распада "хигса" са великим статистичким нивоом поверења (већим од "5 сигма"). Добијени резултати су у сагласју са предвиђањем стандардног модела.

Према речима Џоела Батлера, портпарола ЦМС колаборације, изврсне перфомансе акцелератора LHC уз модерне технике машинског учења омогућиле су постизање овог резултата раније него што су то очекивали.ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ

ДВА међународна експеримента на Великом хадронском сударачу у ЦЕРН-у, АТЛАС и ЦМС, објавили су независно 4. јула 2012. историјско откриће Хигсовог бозона, тада једине честице која је недостајала у владајућој теорији стандардног модела - подсећа др Аџић. - Откриће Хигсовог бозона, на које се чекало скоро пола века, пошто је први пут у овој теорији предвиђено његово постојање, а где су српски физичари дали значајан допринос, изазвало је тада изузетну пажњу и одјек у готово свим државама света.