СМЕДЕРЕВАЦ Александар Марјановић (37) могао би да вози било који аутомобил. Али, он је изабрао четвороточкаш који је за њега више од аутомобила - фићу.

- Фића је љубав целе породице - каже Александар. - Купио сам га пре десетак година из чисте жеље да у породици опет имамо "фићу". Отац га је некада возио, сећам се имао је два - белог и зеленог.

У свог љубимца је уложио доста времена и пара. Када га је купио, каже, био је у очајном стању. Али, мало-помало, сређивао га је, док до савршенства није довео све - механику, мотор, унутрашњост. Коштало га је то око 6.000 евра, најмање. За тај новац могао је да купи и неки новији ауто, али каже да не жали јер за љубав је свака цена мала.

- Као нов је. Ради као сат. Некад мало закочи паљење, али то се дешава и другим аутомобилима - не крије понос власник популарне "заставе 750". Посебно јер је његова година производње иста као и година рођења његовог власника.

- И он и ја смо 1981. годиште. Имамо сваки по 37 година - кроз осмех каже Александар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Одржан 10. фестивал "фића" у Јагодини

Иако је знао да ће куповином олдтајмера у његов живот стићи и срећа, није могао да зна да ће му овај "фићко" донети и будућу супругу.

Све се, каже, одиграло пре осам година. Када је кренуо на технички преглед тада нерегистрованим "фићом", зауставила га је полиција. Морао је да обезбеди све папире и да га региструје да би уживао у њему.

- Тако сам и упознао Зорану, садашњу супругу, која је радила у агенцији за регистрацију и осигурање - каже он.


"Фића" је тако заслужан и за потомство Марјановића, јер су се Александар и Зорана венчали и убрзо добили сина Давида. Сада живе и раде у Италији, а у родни град долазе лети, да се опусте и провозају у зеленом "фићи" који је Марјановићима више од аутомобила - сапутник, љубимац, члан породице.

АТРАКЦИЈА НА УЛИЦИ

МАРЈАНОВИЋЕ смо затекли у центру града како пазаре намирнице. Кажу, зелени "фићко" где год се појаве изазива пажњу.

- Људи ме заустављају, загледају га, желе да се фотографишу, питају да ли могу да га погледају изнутра. Свуда је атракција - каже власник.