НАЈАТРАКТИВНИЈИ персонални рачунар на свету дело је тројице Срба - Душана Србљака и браће Ненада и Немање Ђорђевића. То је, на Тајвану, пре два дана одлучио жири Светског првенства у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских кућишта (CMWS). И не само то - несвакидашњи, атрактивни дизајн рачунара названог AXE-R, за најбољи је проглашен и гласовима публике, што је први пут у десетогодишњој историји овог такмичења.

Аутори овог рачунара не скривају срећу што су њихово дело, међу 94 пи-сија из целог света, прогласили најбољим и жири и публика. Задовољство им је утолико веће што су награду освојили у најтежој категорији Scrach Build, у којој се баш све у дизајнирању рачунара, како кажу, започиње од нуле.

- Шестоугаони облик нашег рачунара, пре свега је неуобичајен и атрактиван - каже Ненад Ђорђевић, за "Новости". - Осим тога, он има и импресивне компоненте вештачке интелигенције, које наш AXE-R издвајају и чине га посебним у односу на све остале рачунаре. Његово кућиште поседује скуп сензора који у сваком тренутку прате све виталне параметре рачунара, укључујући влажност и температуру ваздуха. Истовремено, кућиште само "брине" о компонентама, па уколико дође до цурења течности, аутоматски се гаси, а ако температура није оптимална, поклопац се отвара ради проветравања.

ДВА МАШИНЦА И ФОТО-РЕПОРТЕР НИЈЕДАН од нас тројице нема формално образовање из рачунарских технологија - каже наш саговорник. - Душан је машински инжењер, а мој брат Немања машински техничар, а ради као комерцијалиста. Ја сам завршио електротехничку школу, али сам 18 година фото-репортер. Ипак, рачунари су наша страст и хоби.

Кућиште рачунара AXE-R, према речима нашег саговорника, немогуће је упалити без физичког кључа, нити отворити поклопац "хаубе" без кодираног и скривеног РФ кључа. "Хауба" је, такође, покретна и аутоматски се отвара и затвара.

- Дизајнирањем оваквог рачунара показали смо да пи-си какав сви познајемо може да се преуреди и редефинише - објашњава Ђорђевић. - Наш пројекат је, заправо, отишао неколико корака испред свега онога на шта се тржиште рачунара навикло. Од распореда компоненти, детаља попут сензора, осветљења, па све до воденог хлађења. Драго нам је што су то препознали публика и деветочлани стручни жири сачињен од стручњака из великих светских компанија које се баве технологијом персоналних рачунара.

Прочитајте још - Нове генерације не знају шта су компјутери

Ненад, Немања и Душан оформили су AXE-R тим пре само девет месеци. Свој рад на Светско првенство у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских кућишта пријавили су пре месец дана. Из нашег региона, на такмичењу су учествовали још по један тим из Србије и Хрватске.

- Уз пријаву нашег решења за рачунар, жирију и организаторима смо морали да приложимо детаљан опис свега што смо урадили од почетка до краја - прича Ђорђевић. - То значи да смо баш сваки и најситнији детаљ рада морали да фотографишемо и снимимо. Све то је објављено на званичној интернет-страници такмичења, што су могли да погледају и чланови жирија и публика широм света.

Уз то, овај српски тим припремио је и детаљни видео-серијал на каналу PCAXE на "Јутјубу" у којем на образовни и занимљив начин приказују развој пројекта.

AXE-R је шестоугаоног облика

- Ово није први пут да учествујемо у овом такмичењу - каже Ђорђевић. - Претпрошле године, самостално сам, са другачијим идејним решењем, освојио треће место. Прошле године, пак, надали смо се награди, али нас је мимоишла. Сада су наш рад признали и жири и публика.

ПОДСТИЦАЈ

ЖЕЉА нашег тима је да мотивишемо младе из Србије и целог региона да стварају и са својим изумима и технолошким решењима учествују на светским такмичењима - каже Ђорђевић. - Верујем да смо им на најбољи начин показали како се, уз посвећен рад, све може постићи. Уколико имају добру идеју, вољу и амбицију, уз труд могу постићи много и у свету.