Међународни витешки фестивал "Деспот Стефан Лазаревић – Just Out Манасија" биће одржан од 24. до 26. августа и посвећен јубилеју - 600 година манастира Манасија.


Већ четврту годину за редом ова манифестација промовише српску културу и баштину, уз учешће бројних уметника и витешких трупа из Европе и света.


Поред демонстрација витешког умећа, дегустације средњевековне хране и пића, представљања средњевековних заната, богатог културно-уметничког програма уз песму и игру, посетиоци ће бити у могућности да прошетају и кроз витешко село како би се упознали са средњовековним начином живота, оруђем и оружјем те епохе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За Фестивал витезова у "Манасији" 4.000.000 динара


За најмлађу публику у оквиру витешког села биће организовано и мноштво радионица (сликарска, грнчарска, мачевалачка, стреличарска, итд.).


Број учесника под средњовековним оклопом сваке године расте.


Прошле године је наступило 400 бораца, а ове се очекује 500 учесника.


Поред домаћих представника, на турниру ће бити трупе из више од 20 европских земаља, које ће кроз дефиле и демонстрацију вештина приказати своје средњевековно наслеђе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРЕДЊИ ВЕК НА КАЛЕМЕГДАНУ: Фестивал у славу витештва (ФОТО+ВИДЕО)


Посетиоци фестивала ће имати прилику премијерно да виде играно-документарни филм о деспоту Стефану Лазаревићу "Научити мрак да сија".


Више од 150.000 људи је посетило манастир Манасију и фестивал претходне три године, а о фестивалу су писали лондонски "Телеграпх", омански "Тимес", а портал МСН је сцене са борилишта из Манасије упоредио са серијом "Игра престола", док је ирански национални дневник емитовао репортажу о фестивалу.


Фестивал је и ове године бесплатан за све посетиоце.