НИСУ тачне информације да сам на било који начин оштетила или преварила децу која су са мном путовала у шпанско летовалиште Љорет де Мар. Напротив, и ја сам једна од преварених!

Прочитајте још - ПРОВЕРА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПУТА У ШПАНИЈУ: Министар чека писану изјаву, против професорке - дисциплински поступак

Овим речима, за "Новости", започиње причу Снежана Мартић, звана Шакира, професорка историје Девете београдске гимназије, која је у приватној организацији водила 103 ђака на летовање у Шпанију, а још четворо професора јој је помагало. Како каже, препоруку за агенцију добила је од једне колегинице, и у читавом процесу уговарања путовања ниједног тренутка није јој се ништа учинило сумњивим, а камоли да ће исход бити овакав. Према њеним речима, сав новац који је добила од родитеља предала је агенцији уз признанице и уговор, које има као доказ.

Прочитајте још - ДРАМА У ШПАНИЈИ: Српски ђаци целу ноћ путовали, сада не могу да уђу у собе; Власник агенције покренуо поступак гашења фирме? (ФОТО)

- Најпре сам план пута добила од агенције "Планета", али ми је Дејан Војиновић, који се представљао као представник агенције, рекао да треба да отвори нову агенцију са словеначким капиталом која је касније отворена под називом "Б2Р" и да ће она организовати путовање - каже професорка Мартић.

Прочитајте још - ПРЕВАРЕНИ ЂАЦИ СЕ ВРАТИЛИ ИЗ ШПАНИЈЕ: Професорка није хтела да даје изјаве, родитељи бесни јер се није јављала на телефон

- Иако су тврдили да сам у договору са њим и раније организовала путовања, тог човека нисам познавала одраније, први пут сам га срела у октобру. После уплаћеног износа, он ми је гарантовао да је целокупан аранжман плаћен и да нема никаквих проблема. Чак су родитељи проверили да ли је смештај у хотелу "Самба" резервисан и добили усмену потврду да јесте. У агенцији ми је неколико пута пред пут поновио да је целокупан аранжман плаћен, јер су му то тражили из хотела. Због тога смо мирни кренули на пут.

Ученици Девете гимназије по доласку у Београд Фото Ж. Кнежевић

Прве дестинације биле су им Ница и Монако, што је било у плану пута за успутни обилазак. Према Снежаниним речима, све је текло према плану, а проблем је настао оног момента када је требало да добију кључеве од соба у хотелу "Самба" у Љорет де Мару. Како тврди, они су по доласку у хотел добили ручак, а касније и вечеру. Али када је требало да уђу у собе, на рецепцији им је речено да морају да се чују са шпанским оператером, после чега су добили информацију да није све уплаћено. Тада, како каже, почиње читава драма.

- Онда нам је представник агенције тражио депозит од 120 евра по ученику, што ми нисмо желели да дамо, јер нам је на рецепцији хотела речено да је депозит 20 евра - објашњава професорка историје.

- Када сам видела да нећемо моћи да уђемо у собе, кренула сам да тражим алтернативу. И није тачно да сам пила лекове за смирење и пустила децу да се сама сналазе. Замолили смо шпанског оператера да нам нађе неки смештај. Захваљујући његовој љубазности, успели смо да добијемо ноћење са доручком у хотелу у месту Бланеса, које се налази поред Љорет де Мара. Тамо је ноћење коштало 130 евра, а успели смо да испреговарамо да га добијемо за 21 евро. Деца су за то време могла да користе базен и услуге хотела и ниједног тренутка нису трпела.

Иако јој је замеравано да није желела да се јави на телефон уплашеним родитељима, који су покушавали да добију повратну информацију, Снежана каже да је у том тренутку размишљала само о томе како да организује ноћење, да деца не би остала на улици. Све време је била у контакту са директором хотела, шпанском полицијом и представником агенције, како би дошли до решења и обезбедили смештај за наредне дане.

- У том моменту нисам могла да се јавим на телефон јер разговарам са свима њима, а у међувремену ми се и батерија испразнила. Деца су све време у лобију хотела имала бесплатан интернет и комуницирала с родитељима. Касније сам и ја одговарала на поруке, када су ми поједини родитељи рекли да су се смирили, јер су чули од деце да је све под контролом. Сутрадан ујутру сам добила потврду да је новац уплаћен и могли смо да уђемо у хотел "Самба". Свих седам дана деца су имала пун пансион и све оно што је било планирано, сем излета, за које је Дејан у аутобусу узео новац од деце, али они нису били реализовани. Отишли смо на само један дан у Барселону и у повратку свратили у тржни центар близу Венеције, али у Венецију нисмо отишли, иако је било планирано.

Хотел "Самба" у Љорет де Мару Фото Иберија спортс

Како Снежана каже, њој је најбитније то што су деца презадовољна летовањем, а и неколико родитеља по доласку јој је пришло и захвалило јој на свему.

- Да ли би ико поверио дете некоме ако не верује у његов морал и достојанство? - пита наша саговорница. - Мени и мојим колегама ово није био први пут да организујемо овакво путовање, али ми зависимо од агенције и њене организације пута. Тако је, нажалост, било и овог пута.

НЕИСТИНЕ О УЦЕНИ

Снежана такође демантује да је присиљавала ученике да ако желе да имају петицу морају с њом да иду на путовања:

- Када је реч о томе да уцењујем ученике ради оцене, то није истина. Са мном су путовала деца која су имала и двојке, и тројке, и петице. Никада ниједно дете нити родитеља нисам злоупотребила, и због тога су ме страшно заболеле бруталне лажи да сам некога уцењивала.

ИЗЛЕТИ ПРОПАЛИ

ПРОФЕСОРКА Шакира потврдила је, за "Новости", да је представник агенције у аутобусу од деце узео новац за излете, али, како каже, то је уобичајена пракса за групне посете. Због тога јој, каже, ништа није било сумњиво.

- Сви излети су пропали, а новац је узет - објашњава наша саговорница. - Иако смо се се једног дана спремили и представник агенције обавестио возача и другог водича да буду на паркингу како би се кренуло на излет "Барселона 2", он се није појавио у договорено време и излет је пропао.

Улаз у агенцију "Б2Р"


РАЗБОЛЕЛО СЕ НЕКОЛИКО ЂАКА

КАДА је реч о информацијама да се половина деце разболела, Снежана наводи да је здравствене проблеме имало неколико ученика.

- Лекар није био са нама, јер то није екскурзија већ летовање. У том случају се уплаћује здравстено осигурање. Неколико њих је имала дијареју, једна девојчица температуру, а једна је имала трње у пети. Само једна девојчица је, због тровања шкољкама, а иначе је дијабетичар, завршила три дана у болници на инфузији, а ја сам, што је она и потврдила, све време била са њом.

ИЗМИШЉЕНА АФЕРА

ПРОФЕСОРКА Снежана негира писање појединих медија да је избачена из једне београдске основне школе због наводно измишљене секс-афере, за коју је пријавила ученике школе.

- Тим поводом је вођен кривични поступак, о чијем исходу не желим да говорим ради заштите угледа малолетника.