ГРУПА планинара предвођена Ирцем Марком Китингом, који је пре две године добио специјалну плакету нашег листа за "најплеменитији подвиг", кренула је у уторак ујутру из Београда у нови хуманитарни подухват. Пешачиће 100 километара, од Ђевђелије до Битоља, у част обележавања 100 година од Великог рата и пробоја Солунског фронта, али и за најмлађе хероје који воде своје битке у Институту за онкологију и радиологоју.

На овом путу придружиће им се и стотину малишана, а сви они носиће мајице са СМС бројем 7175, на који се могу послати поруке са истим бројем, а новац ће бити усмерен малишанима који се боре са најтежом болешћу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ирац хода у част Срба

Осим чланова београдских планинарских друштава, Марку и његовом псу Паји, придружиће се и планинари из свих крајева Србије.

- Поводом обележавања стогодишњице од пробоја Солунског фронта, ови ентузијасти ће на Кајмакчалан, на линију фронта дугу 120 километара, извести и планинарски подмладак - каже Весна Китинг из удружења "Увек са децом", које на овај начин прикупља средства за болнице у којим се лече деца оболела од рака. - Док ће одрасли прећи целу неприступачну руту, малишанима је намењено 20 километара.

Како каже, кроз ово путовање, деца ће учити географију уживо, имати планинарске радионице, учити о својој историји, али и развијати хуманитарну свест, помажући својим оболелим вршњацима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БИРАМО НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: 2.000 километара за болесну децу

Хуманитарац Марк Китинг, Ирац и српски зет, пре три године већ је оставио јак утиск на нашу јавност, када је само у пратњи свог пса Паје, пешачио до Крфа и назад како би сакупио прилоге за децу која болују од рака. Прешли су тада 2.000 километара, путовање је трајало четири месеца, а сав сакупљен новац преко СМС броја Удружења "Увек са децом", који је промовисао целим путем, утрошен је за куповину инфузиомата за давање хемиотерапије.

Ходочасник је тада ишао стазом којом су пре 100 година ишле избеглице и српски војници повлачећи се преко Албаније, а затим истим путем - натраг. Марк и Пајо направили су тада 2,4 милиона корака, прошли кроз пет земаља и све са циљем да сакупе што више новца за опремање Дечјег одељења Института за онкологију и радиологију у Београду! Учинак ове акције је сакупљених око 4.000 евра, од којих су купљена три инфузиомата.


ПОЗИВ ХУМАНИТАРЦИМА

СВИ који желе да учествују у овој хуманитарној акцији и помогну да се сакупи новац за куповину опреме за Дечје одељење Института за онкологију и радиологију, могу да уплате прилоге на рачун Удружења "Увек са децом", код Марфин банке на 145-2350-06, или пошаљу СМС поруку са садржајем 7175 на број 7175 и тако донирају 100 динара, или пошаљу поклон за децу на адресу Удружења, Пастерова 14 у Београду.