БЕОГРАД - Млади Американци српског порекла, иако рођени на другом континенту, везани су за своју отаџбину и радо у њу долазе, кажу тинејџери из САД који ових дана бораве у Београду.

Окупио их је Српски инситут из Вашингтона у намери да, организовањем "Програма младих лидера", повежу ђаке и студенте српског порекла из Америке и младе из Србије.

Међу онима који су 90-их година отишли у САД, били су и родитељи Милице Степановић, 18-годишњакиње, рођене у Ричмонду, која студира политичке науке у Америци.

Воли српске народне игре, које је упознала кроз фолклорно друштво у том граду и, како каже, сваке године једва чека лето да дође у посету фамилији која живи у Србији и Хрватској.

За њу је, каже, највећа разлика између живота у Америци и Србији у слободи: "У САД свуда идемо колима, овде може да се прошета до продавнице...И људи су у Србији непосреднији, искренији и љубазнији него у Америци".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САД: Млади поносни Срби

У градићу близу Вашингтона живи Ана Станисављев, која на Универзитету Вирџинија студира бизнис и шпански језик, а посебно је интересују политика и међународни односи.

"Код нас се не праве панкејкс, већ увек палачинке са нутелом. Код нас се играло коло, није се слушала кантри музика...", навела је она. Породица јој је у Војводини и редовно долази у посету.

Каже да се, док је била млађа, увек и свуда разликовала од других, да се осећала као да нигде не припада, али да је научила много из обе културе, због чега је, уствари, богатија.

"Где год сам била, нисам била одатле. Тамо сам била Српкиња, овде Американка, увек странкиња. Имала сам комплекс где год да одем, сметало ми је што нисам нигде припадала...А, онда сам почела да схватам корист од припадности двема културама".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Познати Срби широм света

У Србији је научила колики је значај блиских, породичних односа и то да је за срећу мало потребно, а у Америци да све може да постигне својим, али да је понекада потребно бити себичан и најпре ценити себе и сопствене интересе. "Тако сам направила баланс и научила много из обе културе", рекла је Ана.

Сваке године у Србију долази и средњошколац Стефан Петровић, рођен и одрастао у Њујорку. Воли да долази у отаџбину, да обиђе историјска места, манастире..., али највише би, каже, волео да заврши Електротехнику, покрене сопствени бизнис, а да његова компанија инвестира у Србију. Примећује да је у Србији лакше доћи до органске, здраве хране, да је српска кухиња боља него америчка, а људи гостопримљиви.

Председница Инситута Данијела Сремац рекла је да је циљ да се остваре нова пријатељства и редовна размена идеја међу младима.

Данијела Сремац

"Данас је рођендан Николе Тесле и у овом дану има симболике - Тесла је геније који је отишао у САД и тамо створио фантастичне ствари. Резултат размене идеја између континената увек је нешто ново и добро, а можда је наш неко од вас нови Никола Тесла, можа и у неком другом пољу", рекла је она.

Како је навела, младе генерације су будућност Србије и заслужују подршку шрпског народа широм света.

"Овим показујемо да нас интересује како мислите, да желимо да вас чујемо, али најаважније је да ви помажете једни другима", рекла је она.