Цветање Тисе и манифестација „Кад Тиса цвета“ у Новом Бечеју привукли су ове године велики број туриста из свих делова Србије али и са целог Балкана, кажу организатори манифестације.

Овогодишња манифестација спроводи се под слоганом „Тиса цвета и овог лета“.

Према речима организатора, највећи број туриста, који је ове године дошао да види овај феномен на Тиси, је из Словеније.

„Сваке године долази доста туриста из Словеније, ове године их је највисе, али има туриста и са Балкана и из других делова Србије. Највише ипак има Новосађана, Београђана и Зрењанинаца који редовно долазе сваке године па их је тако ове године највисе“, каже ПР манифестације Невена Суботић.

У славу тиског цвета, инсекта који три године живи у муљу и након тога у једном дану излази на површину реке, води љубав и угине, многи домаћи и страни туристи у суботу увече су симболично пуштали у воду запаљене свећице на лицидерском срцу замишљајући љубавне жеље.

Невена Суботић каже и да се према легенди, жеље које се замисле приликом пуштања ових свећа у воду, увек остваре.

„Сви који пусте запаљену свећицу у воду, њима ће се испунити љубавне жеље. Те свећице се пустају на лицидерском срцу и онда Тиса прелепо изгледа. Све то почиње негде око осам сати, људи прилазе води и пустају полако те свећице. Око девет почиње концерт на бини која је на самој води. После тога, око десет сати на води се дешава ватрени перформанс на води, тако да је тих дана Тиса права позорница“, рекла је Суботиц.

У Новом Бечеју Тиса је поцела да цвета пре неколико дана, али се у току трајање саме манифестације посвећене овом феномену није могао уочити овај инсект и његов перформанс на води.

У част овог феномена, на Тиси је био изведен специјалан ефекат у виду плесног перформанса и акробација.

Цветање Тисе представља излазак из воде милиона инсеката под именом тиски цвет који је настао пре 200 милиона година.

По изласку из воде овај инсект изводи кратки свадбени плес и након неколико сати љубавне игре умире.

Овај феномен одиграва се само на Тиси и Жутој реци (Хуангхо) у Азији, и траје неколико дана у зависности од временских услова и климе.