Сузана Коцић (37) из Ниша једина је жена у Србији са звањем оператера за беспилотне летелице. Раме уз раме са тројицом колега из свог тима, Сузана сваког дана преко рачунара у небо вине летелицу "орбитер", обави задатак у ваздуху и приземљи је. Иако по струци туристички техничар, посао је после школе пронашла у војсци, најпре као професионални војник, а након обуке од годину дана и као оператер. Управљање летелицом убрзо је постала њена велика љубав.

Прочитајте још: Генералске еполете чекају три жене

Осим класичних војних задатака као што су извиђање, проналажење циљева, навођење артиљеријске ватре, Сузана објашњава да "орбитер" може да се користи и у противтерористичким дејствима, мировним мисијама, као и у случају елементарних непогода - шумских пожара, поплава. У Војсци Србије "орбитер" је у употреби десетак година, а Сузана њиме управља од 2014. године.

- Посао је захтеван, али сваки задатак је изазов за нас. У Војсци сам од 2010, знала сам да постоји летелица, али нисам знала намену. Почела сам да се интересујем за ту област, прошла обуке и курсеве и сада сам ту, као део тима у којем сви носимо исти терет и исту тежину - прича за "Новости" Коцићева.

Поред метеоролошких услова који, када су непогодни, захтевају велику дозу одговорности и добро познавање материје како би се летелица безбедно приземљила, најтеже јој у овом несвакидашњем послу, каже, пада одсуство од куће и одвојеност од породице.

- Често смо на терену и снимамо по целој Србији - каже Коцићева.

Она истиче да досада није имала прилику да својом летелицом спасава или штити људске животе упозоравајући на неприлике, а као задатак који јој се урезао у сећање издваја вежбу из 2014. године на бази "југ".

Прочитајте још: Обука само за жене резервисте

- То је била вежба када су долазили Американци. Била је жена генерал из Охаја, снимали смо вежбу све време и то је био један заиста велики и значајан догађај.

Да се Сузана у свом послу сналази беспрекорно, тврде и њене колеге. Срђан Живковић, старији водник и оператер у Одељењу беспилотних летелица од њеног увођења, истиче да је за овај посао најбитније добро познавање рада на рачунару, али и психичка стабилност, у чему, како вели, Сузана бриљира.

Како објашњава оператер Живковић, "орбитер" прикупља података из ваздуха у реалним условима, на даљини од 15 километара у полупречнику. Осим у војне сврхе користи се, каже он, и за пружање помоћи цивилним лицима, јавним личностима, за праћење возила и слично.

Беспилотне летелице "орбитер" су израелске производње и, иако су величине већег авио-модела (распон крила је нешто већи од два метра), реч је о технологији која би се уклопила у филмове о Џејмсу Бонду. Летелице су опремљене дигиталном камером високе резолуције, системом који омогућава аутоматски повратак у случају прекида комуникације са земаљском контролном станицом. Јавности су представљене на вежби "Сретење 2009" одржаној у Новом Саду поводом Дана Војске Србије.

СА 600 МЕТАРА ВИДИ ТАБЛИЦЕ

За полетање "орбитера" довољно је десетак минута, колико је потребно за распакивање ранаца и постављање лансера на одабрани положај.

Лети на висини до пет километара, објаснио је Живковић, док на 600 метара може да препозна тип возила као и регистарске таблице. У ваздуху може да буде и до 90 минута, а користи се дању и ноћу.