ТРОЈИЦА ђака пиротске Техничке школе, у којој стасавају врхунски стручњаци за разне области, од информатике до роботике, победили су на недавно одржаном "Галаксија купу", који организује Заједница електротехничких школа Србије, а на ком се надметало више од 150 њихових вршњака.

Марко Манић, Владимир Тошић и Милош Ћирић, чији је ментор професор Дарко Бјелопавлић, конструисали су и направили уређај за контролу рада дизни код аутомобилских мотора, који је десетоструко јефтинији од сличних апарата који се могу наћи на тржишту. Да ли ће се и када овај уређај наћи на тржишту, зависи од многих фактора. Али оно што је зависило од њих урадили су више него одлично.

- Уређај служи за симулирање рада дизни које су саставни део свих мотора. За израду смо користили делове са отпада, с половних аутомобила или дотрајалих пољопривредних машина. Неке смо донели од куће, а поједине нам је обезбедила школа. Почетна идеја била је да се направи наставно средство за школску радионицу и практичну наставу ученика, а шта ће на крају бити видећемо - кажу ови ђаци, и додају да је за израду овог уређаја неопходно знање из многих области.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пирот: Ученици конструисали ''Climate controlor'' за пластенике, сушаре..

Професор Бјелопавлић поносан је на рад ђака који, како каже, практичну наставу обављају у неким сервисима у граду.

- Да би се направио овакав уређај, који кошта од 150 до 200 евра, потребна је велика љубав према електроници и програмирању. Показали су да је пред њима лепа будућност - каже ментор ђака.

Посао је трајао око пола године.