ВИШЕ од половине Срба носи гене својствене словенским народима. Петина има гене са несумњивим трагом предсловенских становника Балкана, док генетски запис осталих припадника нашег народа указује на "присуство" различитих освајача - Келта, Гота и Нормана. Фама о генетичкој блискости Срба и Турака, због петовековног ропства под Османском империјом, потпуно је оборена генетичким резултатима. Наиме, генеалогију карактеристичну за Турке, Срби готово и да немају! Штавише, утврђено је да су Турци много ближи "рођаци" Италијанима.

Ово су резултати петогодишњег истраживања научника "Српског ДНК пројекта", основаног да се помоћу резултата генетичких испитивања појединаца дође до одговора о прапореклу Срба, али и осталих народа који нас окружују. По речима Јовице Кртинића, једног од покретача овог пројекта, истраживање се ради систематично и врло поуздано - тестирањем Y ДНК хромозома, који се, непромењен, преноси са оца на сина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срби по генима ближи Ирцима него Русима


- Трагом тог хромозома може се отићи стотинама, па и хиљадама година уназад, а резултати се, потом, упоређују са резултатима других тестираних - објашњава Кртинић. - Преко таквих анализа сазнаје се блиско сродство појединца, као и ком роду или племену припада. Довољно је да дође мушки потомак породице, узме му се ДНК узорак и шаље на анализе. Потребно је и да каже коју славу слави, као и имена мушких предака.

Сви резултати Српског ДНК пројекта сабирају се на једном месту. Тренутно је, како каже наш саговорник, објављено више од 1.700 резултата и још око 2.000 резултата који су прикупљени за потребе научних радова и они ће бити објављени у посебним студијама. Важно је, каже, истаћи да је најчешћа хаплогрупа код Срба I2a стара око 2.300 година и да су старије гране, из којих она исходи, присутне на тромеђи Украјине, Белорусије и Пољске.

Јовица Кртинић / Фото: З. Јовановић


- Истраживања су нам открила многобројне занимљивости о династијама Карађорђевић и Обреновић, као и о многобројним српским научницима, уметницима и политичарима - прича Кртинић. - Тако, Карађорђевићи и Обреновићи несумњиво припадају најчешћој хаплогрупи код Срба I2a, којој припада око 35 одсто свих досад тестираних, а својствена је словенским народима. То је закључено тестирањем мушких потомака ових породица у околини Смедеревске Паланке и Чачка, које су несумњиво повезане са ове две наше династије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ванбрачна ћерка Краља Александра – тајна која је претила да буде скандал

Немањиће, каже, још истражују иако њихово генетичко порекло још није познато. Ипак, очекују да и то ускоро утврде. Несумњиво је, како наглашава, да у данашњим европским краљевским породицама има оних који носе и гене Немањића, али и да генетички врло блиских овој нашој владарској породици има и међу нашим грађанима.

Фото Д. Купрешанин

- Открили смо и повезаност песника Милутина Бојића и Милана Ракића - наставља Кртинић. - Тај резултат добијен је тестирањем Бојићевог синовца. Изненадило нас је кад смо установили да се Бојићи најближе поклапају са Тешићима из Мионице, а из породице Тешић потиче и Милан Ракић, потомак кнеза Раке Тешића. Осим што имају врло блиску генетику, Бојићи и Тешићи-Ракићи славе Светог Јована. У породици Бојић, иначе, нису знали да су на било који начин повезани са Тешићима-Ракићима. Тест, међутим, указује на то да им је заједнички предак живео пре око 300 година. Најбољи српски спортиста Новак Ђоковић има генетику најчешћу међу Србима и припада племену Озринићи.

Сазнало се, прича Кртинић, и да је иста генетика нашег народа на истоку Србије и код Срба у Далмацији, Лици, Банији.

- Тестирањем једног Тесле из личког села Радуч, блиског рођака Николе Тесле, установили смо да припадају хаплогрупи R1a, другој најчешћој код Срба - каже Кртинић. - Она је својствена источнословенским народима, а у Лици су им блиске српске породице - Жакула, Плећаш и Калањ. Ускоро ћемо објавити и генетичко порекло најбољих кошаркаша са наших простора будући да приводимо крају тестирање Срба из Херцеговине. Тако ћемо јавност упознати са генетичким пореклом Дејана Бодироге, Дражена Петровића, Милана Гуровића, Предрага Даниловића, Миленка Савовића и других кошаркаша чије смо блиске сроднике тестирали током овог истраживања.

РОД Генетски су блиски Милан Ракић и Милутин Бојић

Наш саговорник каже и да "Српски ДНК пројекат" управо ради на истраживању генетичког порекла Срба староседелаца Косова и Метохије. Осим Срба, први пут ће бити тестирани и Горанци. Зато, за тестирање, позивају представнике родова чији је списак објављен на сајту poreklo.rs, и наглашавају да је ово тестирање бесплатно.

НЕВГЕН НАЈБОЉИ У СВЕТУ

ГЕНЕТИЧКА генеалогија не користи термине енглеска, немачка, српска, турска... генетика, јер ниједна нација генетички није хомогена - објашњава Кртинић. - Уместо тога, користи се израз хаплогрупа. Иначе, уз подршку "Српског ДНК пројекта", јануара 2016. покренут је тренутно најбољи светски Y-ДНК предвиђач хаплогрупа - Невген. Његови творци су Вуксан Пејовић и Милош Ћетковић, а примењује се у водећим светским научним институцијама, које се баве генетичким истраживањима.ПРАПОРЕКЛО Словени су на Балкан дошли са тромеђе Пољске, Белорусије и Украјине


ЋОЋИЋИ БЛИСКИ САСИМА

ИМАМО и Сасе међу Србима - открива наш саговорник. - Реч је о Ћоћићима, роду из Александровачке жупе, чији генетички резултат води управо до Саса, германског племена врсних рудара. Они су почели да долазе у Србију када су Немањићи били на врхунцу славе, нарочито у време краља Милутина. Ћоћићи имају карактеристичну грану хаплогрупе која се среће и код Саса у Трансилванији, одакле и потиче највећи број оних који су рударским послом стигли у Србију.


НАУЧНИЦИ ЕНТУЗИЈАСТИ

СРПСКИ ДНК пројекат, пре пет година, покренули су Синиша Јерковић из Бањалуке и Јовица Кртинић из Београда. У међувремену придружио им се велики број ентузијаста. У октобру ове године, формиран је и Научни савет чији чланови су водећи српски генетичари др Душан Кецкаревић са Биолошког факултета и др Бојана Панић из ДНК центра за генетику, др Ивица Тодоровић из Етнографског института САНУ, др Милош Тимотијевић из Народног музеја у Чачку и Борисав Челиковић, уредник библиотеке "Корени", у издању Службеног гласника.