НИКОЛА Крстић, матурант Електротехничке школе “Никола Трсла”, направио је јединствен производ у свету - “паметну” рукавицу намењену слепим и слабовидим особама, која ће им знатно олакшати свакодневни живот. Свој проналазак је представио и на недавном Сајму омладинског предузетништва у Београду.

Никола нам открива и да је размишљао како помоћи слепим особама, које су принуђене само да се крећу уз помоћ “белог штапа” или пса водича. Како би сазнао шта их највише мучи, урадио је анкету с њима и тако је настала идеја о рукавици, пошто је њихов највећи проблем недостатак помагала приликом кретања. Његов изум има неколико функција, а направио га је у својој кући за само неколико месеци.

- Основна функција је навођење, ако се у близини налази нека препрека, објекат, предмет или особа, рукавица има јаче вибрације - објашава нам Никола. - Може да препознаје лица и емоције. Уз помоћ камерице направи слику, коју шаље мобилном телефону, а захваљујући технологији коју има препознаје емоције особе с којом се разговара. На прстима постоје сензори за детектовање, а преко слушалица се чује које је боје неки предмет.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Novi Tesla: Dečak (13) izumom zapanjio svet (VIDEO)

Пошто слепе особе воле да имају представу о светлости, рукавица има могућност да одређује и њен интензитет у простору. Тако, ако је мрачно и нема светлости, она неће уопште вибрирати и обрнуто. Једна од функција је и препознавање пламена. Захваљујући ултрацрвеним зрацима, слепа особа је упозорена да се евакуише када негде избије ватра.

ТРАЖИ СЕ ПАРТНЕР НИКОЛА има жељу да и даље развија и унапређује свој изум, али за то му је потребан партнер. Он истиче да би за завршетак прве фазе било потребно око 5.000 евра, а ово улагање би се брзо вратило после почетка продаје. - Цена рукавице не би требало да буде висока, а ја бих сам у кући могао да за кратко време направим 1.000 комада - каже Никола. - Ако бих нашао партнера који би желео финансијски да подржи овај пројекат, то била била одлична инвестиција.

- Рукавицу сам направио код куће и било ми је потребно неколико месеци - каже Никола. - Носи се на једној руци, врхови прстију су слободни, биће обложена платном и универзалне је величине. Батерија траје један дан и има бежично пуњење. Компактна је, лагана, водоотпорна и не греје лети. Иако и у овом облику може да се користи, неопходно је завршити фазу развоја и истраживања, унапредити постојеће функције и додати неке нове. Идеја ми је да има и могућност лоцирања, како би се тачно знало где се слепо или слабовидо лице налази.

У разговору за “Новости”, Никола нам појашњава да је поента његовог изума да слика коју ми видимо буде преко других чула на неки начин дочарана и слепој особи. Због тога, рукавица коју је направио проучава лице и амбијент. Он каже да му је инспирација био и “бели штап”, који функционише тако што вибрира када се куцка по подлози.

Овај млади геније се од осме године бави програмирањем и веб-дизајном. Иако су професори у школи и другари били скептични када им је саопштио шта жели да направи, Никола сада има њихову пуну подршку. Планира да упише Рачунарски факултет, а нада се и стипендији за студије у иностранству.