НОВОСАЂАНКА Биљана Мишковић (33), самохрана мајка четворо деце, од којих једно са посебним потребама, нема посао, а због скромних примања годинама не може редовно да измирује трошкове за комуналије, па тренутно дугује чак 900.000 динара. Уследиле су тужбе за принудну наплату, а поводом тога је ангажовано чак 13 извршитеља. У међувремену, ова жена се са децом из тог стана иселила, јер нема струју.

Ова брижна мајка, што се види и по веома уредној деци, плаши се да може остати без скромног дворишног стана. Каже да не бежи од тога да плати, али у ситуацији у којој се налази, јер сама брине о Стефану (14), Немањи (9) који је тешко болестан, Давиду (3) и једногодишњој Лени, не може да нађе посао, а помоћи ниоткуда. Са очевима деце се разишла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Samohrana majka ostala bez posla


- Последњи рачун за новембар је безмало 7.000 динара, иако више од два месеца не живимо у нашој кући у Темеринској 17, а тамо има још породица у дворишним становима - каже Биљана, истичући да су и претходних година били велики рачуни. - Плаћала сам када сам и колико сам могла. Тренутно примам 26.000 динара на име туђе неге и помоћи за Немању и 15.000 динара алиментације, па када платим подстанарски стан и дажбине, мало нам шта остане. Најпрече ми је да купим детету лекове.


*Фото: Д.Дозет


У стану од 26 квадарата у Темеринској 17, пуном влаге, нема струје, а Биљана тврди да су одавно искључени и сви вентили за воду.


- Претходне две и по године нисам са децом ни живела ту, јер смо због Немањиног лечења, који осим церебралне парализе има стопроцентну ретардацију и епилепсију, били у Немачкој. Рачуни обједињене наплате су и за то време редовно стизали.

Самохрана мајка каже да не бежи од тога да плати. - Пре одласка у Немачку 2015. године, хтела сам да одјавим боравак, јер нећемо бити ту, али ми није дозвољено због дуговања - каже Биљана. - Из Центра за социјални рад су "Информатици" и Електровојводини још раније проследили да имам дете са посебним потребама и да на основу тога умање рачуне, али од тога ништа није било. Не знам коме да се обратим и молим за помоћ.


ОБУСТАВЉЕН ПОСТУПАК

- Никада нисам могла да измирим цео рачун па сам преко уплатнице уплаћивала колико-толико. - Почетком маја 2015, по једној од тужби повучен је предлог за принудну наплату јер је извршитељ обавестио суд да у стану нема шта да попише од имовине.