ПУНИХ 70 година од, вероватно најпознатијег, “контакта” са ванземаљском цивилизацијом, 1947. године, у близини америчког града Розвела, није расветљена енигма шта се заправо тамо десило. Док су се, у међувремену, множиле појаве које се доводе у везу са ванземаљским цивилизацијама, а у научним круговима расте уверење да живот у свемиру није реткост, материјалних доказа о контакту са ванземаљцима још нема. Армија и влада САД су, истовремено, тајновитије него што би захтевало чување строго поверљиве тајне, па је утисак да располажу сазнањима која не деле с јавношћу.

Сумирајући досадашња сазнања о “ванземаљцима”, доктор астрофизике Момир Степановић који се у САД бавио истраживањима о животу у космосу, у разговору за “Новости” указује на детаље које иду у прилог веровању да нисмо сами у космосу. Степановић, који је магистрирао у Београду, докторирао у Швајцарској, а у САД радио у Националној лабораторији Оук Риџ, Националном институту за стандарде и технологију и на Универзитету у Колораду, говори о бројним случајевима појава које се, у недостатку објашњења, називају “неидентификованим летећим објектима”, или НЛО.

ПОДСЕЋА да су пилоти, како савезнички, тако и немачки, у Другом светском рату виђали сјајне објекте који су пратили њихове авионе. Називали су их “фуфајтерси”, а њихове маневарске способности далеко су превазилазиле тадашње, али и садашње авионе. Постоје и фотографије на којима се они виде. Ипак, у много случајева пилоти који су пријавили НЛО су исмевани, док су неки чак губили и посао.

Момир Степановић / Фото Приватна архива

- Један од најпознатјих сусрета са НЛО током лета десио се 1986. године изнад Аљаске. ЈАЛ-ов “боинг 747” летео је од Париза до Токија, без путника, само са пилотом, копилотом и инжењером, када су изнад Аљаске приметили два сјајна летећа објекта у формацији на око 2.000 стопа испод њиховог авиона. Капетан Теручи је мислио да се ради о војним авионима, али изненада су та два светлећа објекта, задивљујућим маневром, поравнала лет са авионом и летела на око 150 метара испред, да би потом убрзали и нестали на хоризонту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На небу изнад Југе јурили смо "летеће тањире"

Из тог правца појавио се нови летећи објекат који је пратио авион на малој раздаљини. Тај други објекат, према сведочењу посаде, био је огроман, величине два носача авиона! Капетан Теручи је затражио дозволу за промену курса, што му је и одобрено. Курс је у договору са контролом летења у Енкориџу мењао више пута, а летелица их је све време пратила. У једном моменту летелица је нестала. Капетану Теручију је касније пилотска дозвала суспендована, јер је давао изјаве за јавност. Враћена му је тек годинама касније, после интервенције многих пилотских асоцијација - сећа се Степановић.

ПРОБЛЕМ је општи утисак тајности. Рецимо, "Розвел" се догодио 1947. године, а војска је тек 1990. године објавила да се радило о тајном пројекту који је вероватно постао бескористан већ крајем педесетих. Чак ни тога не би било да притисак јавности није постао неподношљив. Опет, то саопштење је имало такву форму да су многи назирали још већу тајну у позадини.

Насин снимак наводног НЛО педесетих година прошлог века

Фото Архива "Борба"

- Главни разлог тајности је вероватно чување високих технологија којима НАСА и Пентагон располажу. Сасвим сигурно су многи тзв. НЛО, али опет не сви, заправо најмодерније, експерименталне летелице ових организација - објашњава Степановић.

Научна заједница пуна је, ипак, наде да ће ускоро недвосмислено открити ванземаљски живот. Степановић је радио на пројекту финансираном од НАСА, који се бавио изучавањем реакција атома које би довеле до синтезе аминокиселина, неопходних за живот какав ми познајемо.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИДЕО: Погледајте НЛО изнад стадиона Вердера у Бремену!

- Према ономе што нам је тренутно познато, за живот су потребни комплексни молекули. Једна таква класа молекула су аминокиселине, а неке од њих су откривене у свемиру - истиче он.

ИСТОВРЕМЕНО, постоје програми који покушавају да утврде да ли интелигентан живот већ негде постоји:

- Све телекомуникације којима се служимо користе електромагнетне таласе за пренос информација. Такав електромагнетни талас, у који је уткана информација, разликује се од обичног електромагнетног таласа у природи, који емитују звезде и остали астрономски објекти. Када бисмо детектовали такав електромагнетни талас, који садржи информацију, чак иако ту информацију не разумемо, био би то доказ да су га створила интелигентна бића - закључује Степановић.

Америчка штампа опширно писала о "посети" ванземаљаца


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАСА снимила како се НЛО диже са Земље?

ШТА СЕ ДОГОДИЛО У РОЗВЕЛУ?

l АВИЈАЦИЈА САД је 8. јула 1947. године објавила да је дошла до летећег тањира који се срушио у близини Розвела, у Новом Мексику. Али, војска убрзо објављује да је заправо реч о метеоролошком балону, чије остатке приказује, уз фотографије мајора за безбедност Џесија Марсела.

l ТРИДЕСЕТ година касније, Марсел проговара да је тај објекат ипак био прави летећи тањир. Тада почињу истраге, говори се да су на више локација пронађени остаци ванземаљских летелица, чак и тела венземаљских путника, од којих је бар један био жив.

l АМЕРИЧКА авијација тек 1990. године објављује да се радило о тајном праћењу нуклеарне пробе СССР опремом коју су балони носили, те да се такав балон, са опремом, срушио код Розвела.

Посетиоце из космоса теоретичари завере деценијама су представљали као "мале зелене"

- ЛЕТОВИ у свемир са људском посадом су компликовани и тиме знатно скупљи, јер свемир је негостољубив за људе и потребни су озбиљни сигурносни системи. И поред тога, праве се велики планови за сталну базу на Месецу и на Марсу - наводи наш саговорник.