У два века сместио се живот генерала у пензији Велимира Веца Радичевића, најстаријег народног хероја на просторима бивше Југославије, који броји 102 лета! И не само хероја, него и члана КПЈ којој је остао веран од 1936. Овај Зећанин прославио је рођендан на Врачару уз друштво родбине, али и бројних пријатеља који су дошли да га загрле, стисну му руку, партизански га поздраве. Дочекао је он и представнике организације бораца НОР-а из Црне Горе и Београда, обрадовао се њиховом доласку.

- И Црногорци стигли! Свака част јер данас није лако превалити толики пут. Хвала свима јер сте ми дан улепшали, дочекао их је на вратима стана саборац Вецо, почасни председник СУБНОР-а Црне Горе, коме су друштво правили син Владо и кћерка Олга. - Погледајте, још сам добро. Јесте да су ми ноге постале несигурне, али се не да стари ратник!

Потом је Вецо наздравио са чашицом црногорске лозе, пожелевши свима да дочекају његове године, али да не прођу оно што је он као борац пролазио током Другог светског рата у биткама на Сутјесци, Неретви и ослобођењу Книна. Тешко су му пале деведесете и распади држава СФРЈ, СРЈ и СиЦГ.

- Видео сам нове жртве и погибије, братоубилаштво, што је много за један људски век - присећа се Велимир.

Нема генерал неки посебан рецепт за дуговечност. Признаје да је окружен пажњом породице, због чега је неизмерно срећан.

- Можда је тајна дугог живота и у овој чашици, коју понекад испијем - додаје генерал.

Поред слављеника седи заменик председника СУБНОР-а Црне Горе, Радојица Радојевић, који с поносом истиче да је њихов домаћин прошао бројна искушења у животу и све стоички поднео.

- Круна његовог часног живота су ордени народног хероја и заслуга за народ са златном звездом, затим братства и јединства са златним венцем. Ту је и партизанска споменица. Све су они верни сведоци усправног живота нашег Велимира - додаје Радојевић.

Осмех се не скида ни са лица Боре Ерцега, председника београдског СУБНОР-а који је увек на услузи саборцу Веци. Обилазе га редовно чланови и обавештавају о активностима и плановима. После добре гозбе и "чашице разговора" уследио је растанак, али и оптимистичка порука Велимира Радичевића:

- Немојте ме заобићи идуће године. Чекаћу вас да прославимо 103. рођендан!

РУСКО ОДЛИЧЈЕ

ВЕЛИМИР Вецо Радичевић недавно је одликован јубиларном медаљом Руске Федерације, у знак сећања за допринос у борби против фашизма, а нарочито у биткама на Сутјесци, Неретви и ослобођењу Книна. У току 1942. И 1943. године Радичевић је био борац Зетског батаљона, а потом и Пете пролетерске бригаде. Касније је био и заменик политичког комесара пратећег батаљона Врховног штаба НОВЈ, а од краја 1944. године понео је и звање политичког комесара Српске дивизије корпуса народне одбране Југославије.