НАСА је објавила забрињавајуће податке да је април ове године најтоплији месец откако се мери температура, а март је био најтоплији у последњих 136 година.

Ти подаци показују да је раст глобалне температуре константа, која би свет требало озбиљно да забрине.

Америчка агенција је раније саопштила да су октобар, новембар, децембар 2015. и јануар и фебруар 2016. срушили рекорде у глобалним температурама и да ће се тај тренд наставити.

Како тврди НАСА у свом новом извештају, температура на глобалном нивоу у априлу 2016. године виша је за 1.1 одсто у односу на мерења од 1951.-1980., чиме је април постао шести месец заредом који је премашио раније измерене температуре, преноси Индепендент.

"Тренутно смо у позицији да не знамо како ће се ствари одвијати. Знали смо да Ел Нино има утицај, али мислим да нико није очекивао овакав скок", рекао је метеоролог Ерик Холтхаус.

Он је рекао да стручњаци сматрају да је глобална температура у последњих годину дана порасла за 25 одсто у односу на мерења из 1880. године.

Гевин Шмит, директор НАСА Института за свемирска истраживања, закључио је да научници већ са сигурношћу могу предвидети да ће 2016. бити најтоплија година икада.