Компанија ALTEC (Aerospace Logistic Technology Enfineering Company), чији су оснивачи Италијанска агенција за истраживање свемира и приватна фирма Thales Alenia Space, задужена је за изградњу оперативног контролног центра за техничку подршку првој европској мисији за истраживање Марса.

Директор за операције ALTEC Армандо Камполини је групи новинара из Србије, који су посетили ту компанију, рекао да је истраживање Марса веома важно за правилно разумевање еволуције Земље, с обзиром на сличности две планете.

У оквиру европске мисије за истраживање Марса, на ту планету ће бити послата капсула са уређајем (Ровер) за прикупљање података о тлу и атмосфери на Марсу, објаснио је Армандо и напоменуо да ће ALTEC имати задатак да те податке анализира у свом оперативном центру у Торину.

Армандо је навео да се истраживање спроводи у сарадњи са Русима, који су задужени за слање капсуле на Марс, док ће саму капсулу и Ровер изградити Ербас и Велика Британија.

Укупни трошкови читаве мисије износиће милијарду долара, а Ровер који ће бити послат на Марс ради прикупљања података имаће могућност сакупљања узорака и на два метра дубине, што досадашња истражвања нису могла, истакао је Армандо.

У ALTEC-у се надају да би истраживања на дубини од два метра могла да дају одговор и на питање да ли на Марсу има облика живота.

Очекује се да капсула у којој ће бити уређај за прикупљање података буде послата на Марс до 2020. године. У међувремену се спроводе детаљне припреме за ту мисију, а једна од проба ће бити извршена у октобру ове године.

Компанија ALTEC сарађује и пружа техничку подршку и Међународној свемирској станици. Сарађује и са америчком агенцијом за свемирска истраживања НАСА.