ВЕЛИКА српска научница Милева Марић Ајнштајн добија своју бисту усред Америке! Како "Новости" сазнају, на инцијативу Алекса Маческог, почасног конзула Србије у држави Охајо, а уз помоћ Управе за дијаспору, споменик ће бити постављен на свечаности на Видовдан, 28. јуна.

Бисту наше славне научнице, која ће красити Српски врт у Кливленду, како нам је открио Вукман Кривокућа, помоћник у Управи за дијаспору и Србе у региону МСП-а, је урадио академски вајар Иван Фелкер по мотивима једне од најпознатијих, иначе ретких, фотографија.

- Ово је прво спомен-обележје ове велике Српкиње у Америци, а биће постављено у Рокфелеровом парку који се налази у центру Кливленда - каже Кривокућа.

Иначе, у Кливленду живи 112 нација из целог света. Поштујући ту националну мешаност град је још 1910. године формирао Културну башту у којој је свака нација подигла свој врт. Башта је настала у Рокфелеровом парку, на површини од 12 хектара. Идеју је осмислио Лео Веидентал, а дизнајнирао је архитекта Ернест Бовдич.

- Једна од првих нација која је подигла свој врт била је Краљевина Југославије, која је 1930. године у свом врту подигла бисту Петра Петровића Његоша - говори Алекс Мачески, потомак српских досељеника из Лике и почасни конзул Србије у држави Охајо.

Културна башта Кливленда је настала као потреба да досељене нације сачувају свој културни идентитет. У овом подухвату изградње врта Краљевине Југославије учествовао је архитекта Ђорђе Воиновић, чији је син Џорџ Воиновић био градоначелник Кливленда од 1978. до 1988. године и потом сенатор САД. Почетком 21. века на плацу број 32 конзул Алекс Мачески је под девизом "Само слога Србина спасава" ујединио Србе из Кливленда око идеје да оживе и прошире Српски врт.

Представници Срба из Кливленда испред споменика Светом Сави

Биста Милеве Марић Ајнштајн биће постављена за Видовдан, 28. јуна, уз пригодну свечаност коју ће организовати Српска православна црква, кливлендски Срби и Мачески. Кливлендски Срби планирају да у Српском врту поставе и бисте просветитеља Доситеја Обрадовића, али и Светог Николаја Велимировића, мисионара Српске православне цркве који је преминуо у САД.

- Жеља нам је и да у Рокфелеровом парку у Кливленду подигнемо и споменик патријарху Павлу, који је још пре две деценије посетио САД, где је добио име које га је увело у светску историју - Светац који хода - закључује Мачески.

Вукман Кривокућа и Алекс Мачески

ГРОБ У ЦИРИХУ

ВУКМАН Кривокућа је најзаслужнији што је у Швајцарској, где је наша научница умрла 1948. године, пронађен и обележен гроб Милеве Марић Ајнштајн. Лично је на гробљу Нордхајм у Цириху 14. јуна 2009. године поставио спомен-плочу на њену гробницу и тиме је ову Српкињу спасао од заборава.

МУЗЕЈ ВЕЛИКАНА

СРПСКИ врт у Кливленду је прави срски музеј под ведрим небом. У њему су бисте Светог Саве, Петра Петровића Његоша, Краља Петра Првог Карађорђевића, Вука Стефановића Караџића, Стевна Мокрањца, Михаила Пупина, Николе Тесле...