ПОШТО је током лета, због баналног разлога - пуцања водоводне цеви, скоро три месеца, на запрепашћење домаћих и страних туриста, био под водом у којој се повремено купала и стока, локалитет Трговиште у Старом Расу, светском културном добру под заштитом Унеска, пажљиво је и ручно, како је наложио стручни тим Министартсва културе, очишћен од муља, блата, жабокречине и смећа, па видљивијих трагова плављења скоро да више нема. Овај посао коректно су, почетком децембра, одрадили радници новопазарских комуналних предузећа "Чистоћа" и "Водовод и канализација".

Приликом последње посете Новом Пазару и Старом Расу, помоћница министра културе Александра Фулогоси изјавила је да ће током зиме Републички завод за заштиту споменика културе и друге државне институције припремити посебан план потпуне санације Старог Раса, али и план трајне заштите овог културно-историјског добра. Ако на Трговишту, које је најдуже било под водом, буду констатована озбиљнија оштећења, стручњаци ће их санирати на пролеће.

Игуман манастира Сопоћани, отац Теоктист, каже да му је жао што се, док је комплекс био под водом, ниједном није срео са представницима Министарства културе.

- Чишћењем Трговишта нису решени сви проблеми у Старом Расу - каже игуман Теоктист. - Археолози и конзерватори ће, надам се, брзо санирати евентуална оштећења зидова, међутим, потребно је обезбедити и уредити несметан прилаз до пећинске Цркве Светог Михајла Архангела и откопавање и конзервацију средњовековне базилике са десне стране Рашке... Потребно је и стално чишћење, одржавање, ограђивање и чување целог комплекса, као и постављање информационих и рекламних паноа, јер се туристи тешко сналазе...


НЕОПХОДАН НОВАЦ

МИНИСТАРСТВО културе треба да обезбеди средства за трајну бригу о Старом Расу и другим вредним споменицима у долини Рашке. Приликом разговора са Александром Фулгоси, директори новопазарске "Чистоће" и "Водовода" пожалили су се да њихова стедства нису довољна да чисте и одржавају Стари Рас.