НЕКА иде курјацима! - повикао је Драган, кад је један од комшија повео овцу Белку из штале на клање, а она скочила увис, скинула конопац са главе и као муња замакла у Осоје. Драган и Стојана Млађеновић, из нововарошког села Јасеновачко Трудово, могли су само да гледају за одбеглом животињом, јер су схватили да су остали без овчетине за зимницу.

Намењена за "пастрму" или "стељу" у сушари, тек купљена дебела јаловица, овца од три године и тешка 78 килограма, побегла је домаћину и двојици комшија испод ножа и утекла у гору! Необично је и то како је Белка успела да измакне чељустима вукова и паса луталица и да се после 46 дана лутања и скривања у гудурама између Муртенице и Чемернице, врати у стадо домаћице Данојле Луковић, на другом крају села.

Чуде се горштаци у селима Старог Влаха, на варошко-ивањичкој међи, како је овца под ведрим небом издржала хладне ноћи на надморској висини од преко 1.200 метара.

- Комшије су јављале да су је виђале на околним висовима Грозданици, Шиљкатом врху, Жедној главици... Крстарила је и по Мељковом врху, тамо на ивањичкој територији, па ишла до Јасенова. Прилазила би неком стаду, али кад се појави чобанин - као дивокоза би утекла у шуму - казује Драган.

Открили су мештани трагове Белке по првом снегу око Никољдана и нека коначишта, али кућна чељад су одбила помоћ ловаца. Лајање паса и лет гавранова изнад села планинци су тумачили као отимање око стрвине...

- Белка се 46. дан појавила испод Станојевог врха, са неколико скокова залетела се у моје и комшијско стадо, потраживши најпре мајку - прича за "Новости" 65-годишња Данојла. - Заплакала сам кад ми је пришла... И сад се Белка плаши сваког живог створа, не пуштам је из штале, да не би са пртине скочила у сметове.


НИ ЗА КАКВЕ ПАРЕ ВИШЕ ЈЕ НЕ ДАМ

ИЗ засеока Луковићи, под Жедном главицом, са седам кућа и четворо чељди, усамљена власница стада, која гаји седам оваца и три краве, послала је купцу 90 евра, колики је био пазар.

- Ни за какве паре више ником не бих Белку продала! Курјаци су лане комшији под прозором заклали јагње, а шта је јадница све преживела у овој пустињи, како је утекла зверињу Бог само зна?! Не мора ни да се јагњи, нека је, док ја деверам - поручује домаћица.