СПОМЕНИК Михајлу Пупину на Бледу откриће данас, на годишњицу рођења славног научника и проналазача, председници Србије и Словеније, Томислав Николић и Борут Пахор. Прослава је почела у четвртак отварањем изложбе “Научник који је обележио век телекомуникација 1915-2015.” у Историјском атријуму градске куће.

- Пупин је, иначе, почасни грађанин Бледа и на овај начин му се одаје захвалност што је својим залагањем допринео утврђивању граница некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, чиме је Словенија добила добар део територије - каже Александар Влајковић, председник Организационог одбора за обележавање Пупинових јубилеја. - Пупин је имао доста пријатеља из Словеније и може се сматрати утемељивачем српско-словеначког пријатељства.

Споменик је дар државе Србије народу Словеније, а покровитељ дешавања је председник Николић. Споменик је урадио вајар Александар Зарин. То је реплика споменика у Пупиновом родном Идвору. Одливен је у познатој ливници вајара Зорана Кузмановића.

- Ове године обележавамо 80 година од Пупинове смрти, а низом манифестација широм света слави се и век телекомуникација, која се на препоруку Унеска обележава под именом овог српског научника. Захваљујући Пупиновим проналацима пре сто година телефонске жице са атлантске обале стигле су на обалу Пацифика и пренеле први људски глас преко континента. Уверени смо да ћемо овом дводневном манифестацијом на достојан начин обележити сећање на проналазача који је дао највећи допринос развоју телекомуникација у протеклом веку - објашњава председник Организационог одбора за обележавање годишњице Пупинових јубилеја.

За ову прилику штампано је и репринт издање Пупинове књиге “Од пашњака до научењака” на словеначком језику.

- У сарадњи са нашом и Амбасадом Русије припремамо изложбу о Пупину у Москви, која ће највероватније бити отворена крајем новембра у Дому нобеловца Александра Солжењицина - открива Влајковић. - Организоваћемо изложбу и у аустралијском парламенту у Канбери, а потом у више аустралијских градова.

ПУТОКАЗ ЗА ЈУБИЛЕЈ

ПОВОДОМ важних јубилеја, пре неколико месеци, поред Пупинове куће у Идвору постављен је спомен-путоказ, усмерен ка 26 светских градова у којима је живео и радио или их повезао наш научник. За то је заслужан Мирослав Станковић, телевизијски и филмски редитељ, који већ годинама покушава да оствари свој наум и сними филм о Пупину. Недавно је у Историјском музеју Србије отворена велика интерактивна изложба о Пупину, која представља најобимнији пресек његовог живота и дела.