ПОСЛЕДЊИХ година српски свештеници у Јужној и Северној Америци, Канади и Јужноафричкој Републици превели су из католичке у српску православну веру десетине хиљада људи.

Само у Гватемали је у православље прешло за три деценије на хиљаде људи миграната, католичке вероисповести који су постали чланови православне епархије у провинцији Тралес у Гватемали. Велики допринос томе дао је епископ Андреј Вујисић, коме је за то као и и за целокупан рад и преданост православној цркви одата почаст на Сабору православне цркве у Мексику која покрива Карибе и Јужну Америку. И као ректор Православног института светог Ђорђа назаренског епископ Андреј је спровео програм стипендирања младих у 17 земаља Јужне Америке, који су потом постали православци - речено је на Сабору православне цркве Мексика, која покрива 22 земље са преко 330 храмова.

Овом похвалом и почашћу која му је дата епископ Андреј Вујисић је проглашен за једног од најутицајнијих православних свештеника на простору Средње и Јужне Америке.

- Епископ Андреј је овим признањем постао један од најбољих мисионара Српске православне цркве и православне вере на свету. Он је својевремено био члан Митрополије црногорско-приморске - каже др Рајко Радојевић, историчар Срба у расејању.

Вујисић потиче са Мораче, где је рођен 1957. године као Зоран у породици Војислава и Софије Вујисић. Био је богослов код митрополита Амфилохија. Из Југославије се одселио 1969. у Немачку, одакле прелази у Аустралију и САД. Завршио је студије теологије у Украјинској богословији, дипломирао лингвистику на Универзитету у Финиксу и докторирао практичну теологију на Универзитету Јужна Африка.

- Званично епископ Андреј Вујисић је данас припадник и Руске православне цркве. Захваљујући његовом мисионарству у католичкој Средњој и Јужној Америци православци су постали Гватемалци и Мексиканци, који воде порекло од Астека и јужноамеричких Индијанаца. Један је од најобразованијих Срба у дијаспори. Аутор је многих научних студија из лингвистике, психологије и теологије. Као доктор наука истражује улогу екуенизма у хришћанском свету, а као Србин из Црне Горе проучава личност владике Рада, Петра Петровића Његоша и његов српско-црногорски идентитет - каже др Радојевић.

За владику Лазара Пухала многи данас у Канади тврде да је "инкарнација Бога на Земљи". Њега прати неколико хиљада присталица из Канаде и САД, који долазе на ходочашће у његов манастир смештен у близину Ванкувера.

- У манастиру владика Лазар са српским и руским монасима покрштава Канађане и канадске Индијанце у православце. Владика је страствени мистик и сјајан научник, јер је сарадник Универзитета Оксфорд у Пенсилванији и аутор хиљаду видео-приказа са библијским, метафизичким, научним и православним порукама. Зову га Црвени Тори јер се активно бавио политиком у Канади - описала је владику Лазара канадске телевизија.

Попут епископа Андреја, и многи други српски свештеници су у Јужној и Северној Америци, Канади, Аустралији, САД и Јужноафричкој Републици активни као мисионари СПЦ. У Јоханесбургу је архимадрит Пантелејмон као старешина парохије Свети Тома у православље увео на стотине одраслих житеља и посебно црначке деце из ЈАР, Боцване и Замбије.


СТРАНЦИ ПРАВОСЛАВЦИ

Верници православне цркве у Америци су познати глумци Ким Новак, Јул Бринер, Лана Вуд, Сандра Ди, Тели Савалас, Џејмс Белуши, Том Хенкс, Џенифер Анистон, Ким Кардашијан, режисерка Нија Вардалос, поп певачи Боб Марли и Џорџа Мајкла манекенка Наоми Кемпбел и тенисер Пит Сампрас. Православац је и Алекс Родригез, бејзбол играч, Јаромир Јагр, хокејашка легенда НХЛ лиге и фудбалер Трој Поламалу.

* И индијанци узели православну веру

АЉАСКА

На Аљасци постоје манастири СПЦ у којима су православни монаси Руси, Американци, Канађани и Енглези. Захваљујући оцу Дамаскину и оцу Пајсију из Манастира светог Германа аљаског много Американаца из северне Калифорније и Аљаске је прешло у православље. Слична ситуација је у и Аустралији, где парохије СПЦ посећују Грци, Руси, Украјинци, Јермени, Бугари, Румуни, Египћани и Сиријци.