ПОСЛЕ дугогодишњих нагађања и гласина, НАСА је званично објавила да је на Црвеној планети откривена вода у течном стању, чиме су драстично повећане шансе за проналазак живота или потенцијално насељавање Марса. Током летњих месеци тамо се формирају водотоци који пролазе клисуре и кратере, потврђено је на конференцији под називом "Откривена мистерија Марса".

Научници су открили да на Марсу постоје кањони и зидови кратера по којима током летњих месеци тече слана вода. Они су уочили дугачак таман траг који вода оставља на планинама на Марсу, а то је поткрепљено и сателитским снимком.

На њему је уочљиво како је горњи део планине тамнији од доњег, а научници су установили да је то зато што вода током летњих месеци слива низ планину, док су током јесени и зиме стране планине суве. Разлика у тамној и светлој боји на дну планине у ствари означава место до ког је вода текла.

Научник Џон Грансфелд каже да се нада да ће људи што пре бити послати на Марс у истраживачку мисију и да је императив човечанства да се то уради. - Марс више није сушна планета, за шта смо га досад сматрали - истакао је Џим Грин, директор планетарних истраживања у седишту НАСА.Неки стручњаци већ годинама износе теорије према којима су тамне црте које се јављају на падинама Марсових брежуљака и планина током топлијих годишњих доба потврда да ту има воде. Вода коју је НАСА летелица МРО открила на Марсу могла би да настаје отапањем подземних санти леда које настају у процесу у ком соли извлаче влагу из Марсове атмосфере или из подземних "резервоара" .

НАСА је почетком године објавила да је Марс у давној прошлости вероватно имао велико море слично Атлантском океану, али је с временом 87 одсто те воде "испарило" у свемир. Ако се зна да је живот на земљи настао у води, односно да је вода савршено место за настанак живота, све ово повећава шансе да ће научници на Црвеној планети можда коначно открити да живот и тамо постоји.
ДВЕ ТЕОРИЈЕ

НАУЧНИЦИ нису сигурни одакле вода долази, али једна од теорија је да би могла да извире из подземних ледених и сланих издана. Друга теорија је да настаје кондензацијом у танкој Марсовој атмосфери.