ПОРТЛАНД - Тим археолога поново ће посетити пећину у удаљеном делу централног Орегона, где је пре више деценија пронађена најстарија позната обућа, у нади да ће бацити ново светло на прве људске насеобине у Америци.

Званичници Универзитета Орегон саопштили су да ће ископавања почети идуће седмице у Форт Рок пећини и да ће археолози покушати и да потврде резултате тестирања старости угљеником из 1960- их који су у то време махом били одбачени.

"Постоји узбудљива могућност да су људи овде били хиљадама година пре него што смо мислили", рекао је Ројтерсу Том Коноли, антрополог и шеф пројекта.

Локалитет, 480 километара југоисточно од Портланда први пут је привукао пажњу археолога 1930- их када је на десетине древних плетених сандала пронађено у, како се веровало, зимском дому који је користила једна или више породица.

Коноли је рекао да су тестирања угљеником спроведена 1966. показала да се у пећини живело пре 15.000 година.

Али, рекао је он, ти резултати су у то време одбачени јер би то значило да су ови крајеви Америке били насељени раније него што су академици веровали да је могуће.

Од тада, пећина је лежала неистражена. Данас, многи археолози мисле да су се људи проширили Америком најмање 1000 година пре него што се до тада веровало, делом захваљујући открићу древног измета у оближњој Пејсли пећини у Орегону.

Коноли каже да су докази и даље танки и нада се да ће он и његов тим успети да пронађу још током једнонедељног боравка у Форт Рок пећини.

Планирано је да направе план локалитета и почну ископавања.

"Толико мало људи је живело у овим крајевима тада да је изазов пронаћи и најмањи доказ", рекао је он и нагласио да "сваки од тих делића и комадића значи много".