Колико је тачно аутомобила и других возила користио Јосип Броз?

- Колико их је Тито добио на поклон, а колико их је даривао?

- Колико је аутомобила маршал лично имао за време своје владавине?

Ово су питања на која се данас прави одговори могу наћи само у детаљно исписаној студији "Аутомобили и Јосип Броз Тито". Њен аутор Мирослав Милутиновић, заљубљеник у аутомобиле, годинама је трагао за одговором, који у резимеу књиге сажима у неколико података.

- Тито је лично користио за вожњу 85 аутомобила од 25 произвођача из осам земаља и Југославије. Међу њима било је 13 "застава" аутомобила, 12 америчких "кадилака" и 11 немачких "мерцедеса" - каже Милутиновић.

Доживотни председник Југославије волео је да шоферира, али и да буде сувозач свог личног шофера. Приликом проглашења за почасног члана Ауто-мото савеза похвалио се да је возач.

- Ја сам активан и најстарији члан савеза, јер сам возачки испит положио још 1912. - говорио је Јосип Броз, који је те године био пробни возач аутомобила у аустријској фирми "Аустро Даимлер".

ПАВЕЛИЋЕВ АУТО Маршал Тито је генералисимусу Стаљину поклонио "мецедес бенц 770". Ауто је био власништво поглавника Анте Павелића, који га је добио на поклон од фирера и оставио у Југославији приликом бега из земље. Аутомобил се налази у Москви.

Према подацима Мирослава Милутиновића, као функционер Броз је после доласка на место генералног секретара Комунистичке партије Југославије у Београду 1939. године, добио први службени аутомобил са возачем. Потом је Броз 1940. у Београду, пред Пету земаљску конференцију КПЈ, купио "форд ајфел", који је возио он или његов шофер Малешевић.

- Током рата Тито је имао на располагању неколико џипова и аутомобила. Постоји снимак како Тито управља џипом "вилис" у Дрвару и у приколици вози чланове свог штаба. Џип је добио на поклон од Фицроја Меклина, члана Енглеске војне мисије при Штабу НОП-а. Тај "вилус" су му украли Немци приликом десанта на Дрвар - сведочи Мирослав Милутиновић.

Као врховни командант, Броз већ током рата добија прве аутомобиле на поклон од Коче Поповића, генерала Косте Нађа и совјетског маршала Толбухина. Ослобођење Југославије 1945. маршал Тито дочекао је у блиндираном "пакарду" који му је поклонио лично Јосиф Висарјонович Стаљин. Возио га је до политичке свађе са Стаљином 1948. Потом су га украли Словенци и држе га у Техничком музеју Словеније.

Тито је до 1944. користио девет службених и личних аутомобила. Од 1944. године о Брозовом превозу и његовим аутомобилима бригу води Специјална ауто-чета, која је касније постала део Гарде ЈНА. Зато сви Титови аутомобили имају војне регистарске таблице. Почетком педесетих држава за потребе председника Тита купује блиндиране "мерцедесе бенц 600", "кадилаке" и "ројл ројс фантом" са каросеријом. Совјетски председник Леонид Брежњев му поклања "ладу ниву", британска краљица Елизабета му даје "ролс ројс", а грчки краљ Константин скутер.

- Аутомобилима су управљали службени возачи Никола Прља, Иван Кужник и као последњи Марко Агбаба. Са блиндираним "мерцедесом" ишао је 1962. године у историјску посету Сплиту, јер је процењено да ће му живот бити угрожен. Сам Броз волео је да вози, посебно своје госте по Брионима и Ванги. Међу његовим путницима били су председници Гамал Абдел Насер, Џавахарлал Нехру, Индира Ганди. Етиопског цара Хаиле Селасија возио је у свом аутомобилу марке "ролс ројс" - пише Милутиновић.

Постоје фотографије на којима се види како Тито вози у електромобилу супругу Јованку Броз, али и глумице Софију Лорен, Елизабету Тејлор и Ђину Лолобриђиду.

Према службеним подацима, Јосип Броз Тито је у возном парку, који је служио за његов превоз, али и за обезбеђење и пратњу, током четири деценије владавине користио укупно 234 возила. Кад је умро у Љубљани је од Клиничког центра до Плавог воза превезен комбијем марке "мерцедес". На сахрани од Савезне скупштине до Куће цвећа пратила су га два "мерцедеса" и један "застава" аутомобил.n


БРОЗОВИ ПОКЛОНИ

Тито је поклонио седам аутомобила својим лекарима и личним возачима. Један аутомобил је дао сину Жарку. Унуку Јосипу Брозу поклонио је "НСУ претис" и унуци Златици Броз "фолксваген". Совјетском лидеру Леониду Брежњеву даровао је 1976. "заставу 101 лукс".