ЧЕТНИЦИ и партизани, остаће за "век и векова" једни наспрам других, с временом помирени у центру Ивањице. У завичају генерала Драгољуба Драже Михаиловића историја се са собом "договорила" да места у памћењу људи има за оба ослободилачка покрета: мозаик "Споменик револуције" чувеног Ђорђа Андрејевића Куна приказује борце под петокраком, а насупрот њема и бронзана статуа ђенералова у природној величини мотри на народ.

Од аутентичне заоставштине вође Југословенске војске у отаџбини остала је у вароши тек понека ситница и један оквир прозора од његове куће, срушене после рата, а у којој је рођен 1893.

Да ли у центру Ивањице, овим чудним сплетом околности, приказани партизани Дражи вечито суде, или их он погледом кажњава што га убише, зависи од ока посматрача. Тек, Ивањичани су вест о рехабилитацији ђенерала дочекали без еуфорије. - Половина варошана је за Дражу, пола за партизане. Опет, боље је него раније, а сада се макар слободније говори - каже црквењак у порти Храма цара Константина и царице Јелене.

Поред споменика Дражи је колиба - Хан Кушића, предака најпознатијег ивањичког партизана Милинка Кушића, по коме се и школа зове. Е данас је ова колиба - "Чичина колиба", малени музеј посвећен чувању сећања на Михаиловића.

У данашњој Улици Миће Матовића сувенирница "Код Коцића", налази се баш на месту куће у којој је Дража рођен и где је растао. У овој ситничарници највише је шајкача, икона, свећњака... Власник Слободан Коцић објашњава да је плац купио од Ђукића, а они су својевремено то парче земље купили од Михаиловића...

- Ево, овако је изгледала Дражина кућа - показује нам Слободанов син Димитрије макету, сувенир, - А једино аутентично што је остало од те грађевине, од брвнаре подигнуте на каменом темељу, овај је прозор окачен на фасаду наше радње.

УРЕЂЕНИ СПОМЕНИЦИ РОДИТЕЉИМА

КОЦИЋИ кажу да су на ивањичком гробљу уредили споменик Дражиним родитељима. Веле и да су, док је копано за нову кућу, долазили са свих страна незнанци задојени идеологијом да у темељима Дражине куће траже ћупове с благом. Говорили су - ту је негде сакрио украдено...

- А дража лопов није био. Бринемо да се споменик његовим родитељима сачува. Можда ће и ђенерал једног дана ту почивати - показује Слободан на ивањичком гробљу камени белег.