ТИК над Бистрим потоком, што вијуга кроз село Луњевица, код Горњег Милановца, још стоји оронула кућа краљице Драге Обреновић, девојачког презимена Луњевица. Здање, о ком српска држава уопште не брине, а шира јавност о њему зна мало, или ништа. Власник и "кустос" је бака Милунка Мијатовић (83), а бригу о трошном здању, једној од ковачница славне историје, воде породице њених кћери Славице Мијатовић Петковић, Љиљане Радишић и Миреле Марић. Предео је то, још од последњих година 18. столећа зван Газдића имање.

Оронуло здање у Луњевици није и родна кућа краљице Драге, јер она више не постоји. Драга је рођена 23. септембра 1864. у Горњем Милановцу, где је отац Пантелија био окружни начелник, а мати Анђелија домаћица. Њену родну кућу усред града срушила је комунистичка власт средином прошлог века, са још неколико и направила парк, у ком је недавно постављен споменик краљици, рад академског вајара Небојше Савовића Неса.

- Ову кућу у Луњевици је од тадашње Народне банке Србије купио наш прадеда, мајор Пантелија Мијатовић, Солунац, који је дотад са породицом живео у засеоку Крушаци - прича Мирела Марић (60) која деценијама трага за сазнањима о Драги. - Банка је конфисковала од пређашњег власника због дугова. Још од 1969. се разматра: хоће ли бити под заштитом државе? Како онда, тако сада...! Сами, немамо новца да спречимо њено пропадање. Мом оцу Чедомиру, умро је 2004, милановачке општинске гарнитуре су говориле: "Не потежи то питање"! Али, доћи ће и то време, ваљда...

Од Мијатовићевих, у тој кући прва је рођена Ангелина, Чедомирова тетка. Као реликвије породица чува старинску сабљу, новчаник, слике куће из 1900. године. Три године пре убиства Драге... Део предмета из куће, манастир Враћевшница је сачувао у зло време. Драга је често боравила у овој кући, и као краљица. Мијатовићи и Луњевица добро памте та лепа времена.

Приповест о завичајном пореклу краљице Драге неодвојива је од оне о њеном деди по оцу, Николи Милићевићу Луњевици (1767-1842). Као угледни трговац, био је финансијер оба српска устанка, Карађорђевог и Милошевог, те њихов вођа из сенке, тајни дипломата, који је осмишљавао мисије, понекад сам био "депутирац". Зато је кућа, иако краљичина, историјски значајнија као дом њеног деде, у ком се ковала обнова српске државности. Милош и Никола не беже из Србије као Карађорђе, него "кроје" Други српски устанак. У војном смислу, трајао је три месеца, до јула 1815. Настављен је и завршен мудрошћу, дипломатијом, преговорима,...

УМРО РАЗОЧАРАН ПРВАК оба устанка из сенке, Никола Луњевица, умро је након изгона књаза Милоша из Србије разочаран "српским послима" међу устаницима, надасве пакошћу клике Томе Вучића Перишића према Обреновићима. Иако неизмерна за Србију, Николина заслуга је скрајнута, скоро до заборава...

"Народ, који уме да уважава и цени своје велике заслужне људе, тај је народ и достојан таквих великана" - записао је давне 1902. Ђорђе Врбавац, биограф Николе Луњевице.

Драгина браћа Никодије и Никола су с њом и краљем Александром убијени у крвавом Мајском преврату 1903. Њене сестре Христина-Сеја, Ђина и Ана, у фамилији од милоште звана Војка, коју је сама Драга звала Цојо, преживеле су тај масакр. Умрле су у Швајцарској. Ана-Војка Луњевица је 1975. југословенским властима уступила драгоцену грађу - важан део преписке књаза Милоша и збирку својих записа, касније преточених у мемоаре, који садрже пуно непознатих сведочанстава, па и о државничким збивањима у кући у Луњевици.

ПРВА СРПСКА ПРИВАТНА ШКОЛА!

ОВА кућа је била прва српска приватна основна школа! Ту је школован брат књаза Милоша, Јеврем. Основао је 1807. Никола Луњевица. Сада, једина је преостала од свих његових кућа. Ангажовао је учитеља из Осијека, који га је касније покрао, али је долијао - прича Мирела.

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ

ПРЕДСТАВНИЦИ општине Горњи Милановац позвали су грађане да сутра, 23. априла, присуствују централној државној прослави великог јубилеја - два века од подизања Другог српског устанка у Такову. Уједно ће тога дана бити обележени Дан Војске Србије и Дан општине Горњи Милановац.

Бесплатни аутобуси "Конвој-травела" возиће грађане са градског трга у Горњем Милановцу са поласцима од 10.45, 11.00, 11.15 и 11.30, а повратак ће уследити по окончању свечаности у знаменитом месту "Таковски грм" у Такову.

У оквиру прославе, којој ће присуствовати сви највиши званичници биће одржана и спектакуларна војна смотра са преко 1.000 војника, и предате пуковске војне заставе што је посебна част која се десила само три пута у досадашњој историји Србије.