ВАШИНГТОН - Америчка свемирска агенција (НАСА) сматра да би питање постојања ванземаљског живота могло да буде решено још за време нашег живота.

"Добићемо јасне сигнале о постојању ванземаљског живота већ током наредне деценије, а необорив доказ за десет до двадесет година", рекла је научница НАСА Елен Стофан током јавне дебате која је у уторак организована у седишту агенције у Вашингтону.

"Знамо где да тражимо, знамо како да тражимо, и у већини случајева, поседујемо неопходну технолгију за то", изјавила је она.

"Питање није 'да ли' већ 'када'", казао је Џефри Њумарк, представник НАСА опсерваторије за хелиофизику.

"Ми овде не говоримо о малим зеленим људима, већо о малим микробима", прецизирала је Стофан.

Стручњаци НАСА представили су најновија открића на основу којих се може закључити да је човечанство данас ближе него икад проналажењу нових облика живота у оквиру Сунчевог система и ван њега.

"Почињемо да схватамо да је сучев систем једно јако 'влажно' место", објаснио је Џим Грин, директор програма планетарне науке.

"Не проучавамо воду и могућност постојања живота само у оквриу нашег соларног система, већ истражујемо и планете које круже око других звезда", навео је Пол Херц, директор програма астрофизике.


"Када једном прођемо Марс, који је саздан од истог материјала као и Земља, вероватноћа да наиђемо на живот сличан оним каквим га познајемо биће веома мала", рекао је бивши астронаут Џон Грунсфелд.

Он сматра да ће ванземаљски живот открити тек следећа генерација научника и истраживача.

Констатујући напредак научне заједнице, Грин, пак, процењује да ће још бити на свом радном задатку када буде откривен нови облик живота у неком делу сучевог система.