ВЕЛИКИ дан за лекаре Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду! Први пут у историји ове здравствене установе, у ноћи између суботе и недеље успешно је обављена операција труднице, којој је у 32. недељи трудноће установљена дисекција асидентне аорте, дијагноза са највишим степеном смртности. Истовремено са интервенцијом на срцу обављен је и царски рез - спасене су у мајка и беба.

Сабахета Салкановић (29) из Пријепоља најсрећнија је мајка на свету. Након што јој је у осмом месецу трудноће дијагностиковано раслојавање зида аорте, дијагноза која се код већине пацијената најчешће утврђује након смрти, родила је малу девојчицу и истовремено добила нову срчану аорту. Заслуге за срећан крај и нови почетак два живота припале су најпре доктору Мустафи Ђурђевићу, интернисти из Пријепоља.

- Примили смо хитан позив од лекара из Пријепоља да је реч о пацијенткињи са дисекцијом аорте у склопу Марфановог синдрома, који јој није пре био дијагностикован. То су најхитнији случајеви, који се без хитне операције трагично завршавају. Наша пацијенткиња, уз све то, била је у осмом месецу трудноће - прича проф. доктор Предраг Милојевић, хирург који је предводио захват.

С обзиром на ургентност стања труднице, тим ИКВБ "Дедиње" организовао је да се пацијенткиња најпре породи, а затим да се настави кардиохируршка операција.

- У таквим ситуацијама, у првом плану нам је живот породиље и често се зарад мајке жртвује недоношче - прича проф. доктор Предраг Милојевић. - Све време смо се питали да ли је беба уопште жива. На такве случајеве сам наилазио у литератури, али никада током своје лекарске каријере. Знао сам да два живота зависе од нас.

Трудницу, која је све време била у свесном стању, заједно са кардиохирурзима дочекао је и тим лекара КБЦ "Др Драгиша Мишовић", који су чинили др Илија Голубовић, уз асистенцију др Рајка Никитовића. После шесточасовне операције, најпре царског реза, а потом и замене срчане аорта, победио је двоструки живот и умеће наших стручњака.

Рођено је женско дете, тешко нешто више од 1.600 грама и дугачко свега 41 центиметар, које је одмах транспортовано у Институт за неонатологију.


ОБЕ СТАБИЛНО

Лекари који су се изборили за живот бебе потврдили су да је ово био високоризичан порођај, коме се приступило са посебним опрезом. Девојчица је имала неколико криза, али се успешно опоравља. И мајка је добро. Налази се на Одељењу интезивне неге, скинута је са апарата за одржавање живота и њено стање је стабилно.