ДОЛАЗИ човек у Полицијску управу, у Љермонтовљеву и пита:

- Да ли се овде мењају имена и презимена?

- Да, изволите - одговара шалтерска службеница.

- Па, зовем се Стево Кењало... - само што је почео, а са друге стране уследи понуда:

- Добро, које презиме желите да узмете?

- Али, нееее - каже овај старији господин. - Ма ја хоћу да променим име, одувек сам желео да се зовем Ђуро, а презиме не дирам.

И стварно промени име у Ђуро, а остане Кењало.

Ову нам је причу о Личанину који је век провео на београдском Врачару испричао Српко Лештарић, преводилац за арапски језик, чију је књигу "Занимљиви српски презименик" недавно објавио "Службени гласник". Анегдоту је чуо од свог друга из гимназије Слободана Рашића, иначе судије Врховног суда у пензији.

- Чињеница је да људи у већини прихватају своје презиме какво год оно било - каже наш саговорник. - Може да буде и Накарада, Непергаћа, Лелекур... Али, важна је суштина да се презиме стиче рођењем, припада сфери неговања породичног памћења и готово да се предаје попут генетске слике коју наслеђујемо.

Испред драгстора у Нушићевој улици стоје два човека и пију пиво. Не знају се, али наздраве један другом.

- Газивода - представи се један, а други одговара:

- Водогаз.

Док су рашчистили да ту нико никог не зафркава, морали су попити још по једно.

- Било је сигурно још много сличних доживљаја људи с необичним презименима, попут оног, када је на војном маневру јединица некадашње Југославије извесни мајор Рикало окренуо пољски телефон и своме потчињеном, капетану Мукалу, наредио да његова чета отвори ватру на непријатеља који надире - прича Лештарић. - Чувши како се њему непознат виши официр представља, капетан је гневно помислио да се неко опет шегачи с њим због презимена и - залупио слушалицу, практично одбивши наређење! Умало да пропадне вежба, али је наредба послата по куриру.

Презименима се у појединим културама придаје чак мистичан значај и сматра да имају јак утицај на будућност. А међу 5.500 српских које је Лештарић сакупио "копајући" по Речнику САНУ, Етнографском зборнику, новинама и шетајући по гробљима, налази се на стотине и хиљаде интересантних, смешних, духовитих, невиђених. Случајева да су се презимена "остварила", предсказала будућност онима који их носе и данас међу нама има много.

ПРОВОКАТИВНО Могу да посведочим да су две младе на венчањима без проблема свом презимену, додале супругово и презивале се - Китановић Дугошевић и Прцић Радошевић - каже Лештарић и додаје да је исто резоновала и хрватска глумица Јасна Палић Пицукарић.
- И ви сами лако ћете замислити безбројне примере попут Пикић Чукић, Туцић Прцић, Курајлија Пицајкић или, како се Рамбо Амадеус једном нашалио на рачун могуће судбине своје ћерке, Пушић Карић.

- Да је стварност често фантастичнија од сваке фантазије, потврђују и разне згодне случајности, као када се наш познати хоровођа, који води "Београдске мадригалисте", презива Брујић, а наша позната костимографкиња је Чохаџић - прича Лештарић. - Посластичарка у Љигу зове се Светлана Шећеров, а руководилац продаје у фабрици бомбона "Пионир" - Мара Шећеров. Шеф рачуноводства у једном предузећу носи презиме Рачуница, технолог у железари Челиковић, а директор наше највеће фабрике оружја је - Громовић.

Славу југословенског шаха проносили су и велемајстори Матановић, Матуловић и Шаховић. У Земуну је својевремено живео гостионичар Аркадије Бокалић. Наш врсни гастроном презива се Гладић, један лекар - Болесников, а један стоматолог носи презиме Радобоља.

- Међу актуелне примере спада и гинеколог Рибић, клинички психолог по имену Винојла Шмркић, чије име и презиме неизбежно подсећају на поступке чију злоупотребу та наша суграђанка сузбија, будући да ради у једној престоничкој установи за лечење алкохолизма и наркоманије - каже наш саговорник. - Постоји, кажу, у Панчеву породица Свирац. Изузев најстаријег члана фамилије, сви виртуозно свирају на различитим инструментима.

Комбинације имена и презимена су понекад баш смешне.

- Рођака моје добре другарице, иако ситњикава и танковијаста, зове се Велика Комадина, а у Каиру је арапски некада студирала наша земљакиња чијем се личном имену Вера увелико противи њено презиме које гласи Лагатор - прича наш саговорник. - Власник ауто-куће из Жабља презива се Злоколица. У земунском "Максију" ради дама по имену Ђурђица Тртица, а подједнако ефектна је и спрега презимена и имена једне Новосађанке - Поправак Стана.

Својевремено председник савезне владе презивао се Биједић, други је био Контић, а гувернер централне банке - Сиротковић. Током година после Другог светског рата, када су комунисти полетно водили југословенске народе у светлу будућност, симбол је био рудар са слике на једној новчаници, а с презименом Сиротановић.

ОТКАЧЕНЕ КОМБИНАЦИЈЕ

Међу занимљивим комбинацијама личног имена и презимена су и Сунчица Биберџић, Ђурђија Цветић или Милоранка Јутронић. Првих дана 2011, у Новом Саду родила се девојчица по имену Искра Жарић. Необичне су комбинације "ботаничких" имена и презимена, па је један Београђанин Невен Тиквица, наша позната манекенка Сунчица Травица, а једна Новосађанка презива се Врбајац, а име јој је – Цвеће.

НЕЗГОДНЕ

Има и незгодних и провокативних комбинација, па се тако председник организације Млади горани током шездесетих презивао Палигорић. Познат је случај другарице Душице Пушице, функционерке из неког од партијских комитета Брозове ере, која је, када се удала, своме презимену с поносом придодала и мужевљево, па јој је пуно име и презиме гласило Душица Пушица Пандурица.