БЕЛА ПАЛАНКА - Археолошка ископавања недалеко од Беле Паланке код села Црвена Река на локалитету Кладенчиште, на базилици која представља један од најзначајнијих објеката на нашим просторима из времена петог и шестог века, завршена су крајем прошле године, изјавила је Тањугу директорка територијално надлежног нишког Завода за заштиту споменика културе Елена Васић Петровић.

"То је локалитет који се налази на траси Коридора 10 на источном краку. Откривен је 2012. године, а у току 2013. извршена су истраживања на делу где је откривена црквена грађевина. Пре извесног времена завршена су ископавања на комплексу који се налази уз саму црквену грађевину. Ситуација се знатно изменила у односу на раније податке из разлога што је уместо црквене грађевине са крстионицом сада овде присутан још један јако велики анекс који је сазидан уз саму грађевину. Припада истом периоду и у истој мери је очуван као и сама црквена грађевина", каже директорка Васић Петровић.

Због несугласица са градитељима Коридора 10, по речима директорке Васић Петровић, још није донета одлука о начину трајне заштите овог објекта, који је због тога тренутно изложен неповољном дејству временских услова.

"Реч је о једном од најзначајнијих објеката на нашим просторима из времена петог и шестог века и што се нас тиче, као службе заштите, за нас је приоритет да ту грађевину сачувамо и заштитимо на све начине који су нам на располагању", истакла је директорка Васић Петровић.