Вековна љубав српског и руског рода родила је у мени идеју да у Јошеви подигнем православну богомољу посвећену царској породици Романов. На очевом имању, на 10 хектара, никла је црква, а градићемо и етно-село. Сваке године 17. јула на дан страдања Романових овде се служи велика литургија за душу руске царске породице, а дође и 1.000 људи. Већ смо направили дом на око 1.000 квадрата, који ће постати и нека врста прихватилишта за децу ометену у развоју. И, Богу хвала, све што смо испланирали да урадимо подно Цера иде како смо и замислили.

Овако за „Новости“ говори Пантелија Петровић (53), домаћин из Јошеве, који је пре шест година започео изградњу духовног и националног центра посвећеног руској царској породици Романов у овом питомом селу Јадра.

- Прво је идеју благословио наш владика Лаврентија (Трифуновић) - прича Пантелија.

Супруга Кристина, деда Владимир и сестре Василија, Марина и Ђурђија оберучке су прихватили план да се на породичном имању гради црква и фамилија Петровић, из које потичу и два свештеника и сестра Ана, игуманија манастира Чекешина, са одушевљењем су кренули у градитељски и културни подухват.

Пантелија је, иначе, новац зарадио „на Западу“, а срце му је, каже, било и остало „на Истоку“. Не жали новца да део велике Русије пресели у Србију.

РУСИ ИХ ПРЕТЕКЛИ Др Вучетић подсећа да је из Пантелијине цркве у Јошеви пре две године кренула иницијатива за подизање споменика цару Николају. Људи који се окупљају у цркви Романових били су спремни и да сами финансирају изградњу споменика, али су их Руси претекли. Споменик Николају недавно је постављен у Београду.

Богомоља на имању Петровића блиста данас у пуном сјају, окружена лепим ливадама и шумама Цера и Иверка, а богослужења се обављају редовно више од две године. На реду је изградња етно-села. Помоћ и нека аутентична решења ће стићи из Русије, јер је велики број угледних Руса заинтересован за подухват фамилије Петровић.

Др Јездимир Вучетић, народни посланик у Народној скупштини РС, и Слободан Ђосић, из Руњана код Лознице, такође улажу енергију и новац да помогну у изградњи руског кутка у Србији.

- На нама је да помогнемо да се ова идеја увеже са државним и локалним институцијама - каже др Јездимир Вучетић.

На овај начин обнављају се мостови између блиских народа. Лепо је када под Цером запевају заједно Срби и Руси.