РУСКИ пилоти, чланови чувене акро-групе „Стрижи“, која је одушевила посматраче војне параде „Корак победника“ на Ушћу „слетели“ су у петак по подне у српску средњовековну престоницу, где их је дочекао велики број Крушевљана. Пилоти поручују, за Новости да нису више изненађени сјајним пријемом у Србији, јер је наша земља њихов други дом.

- Први пут смо били у Србији 2012. године када смо учествовали у прослави Дана српских авијатичара, сада смо други пут код вас и надамо се да ћемо бити редовни гости - каже за „Новости“ потпуковник Сергеј Осјајкин, вођа руских „ластавица“. - Већ после неколико минута у Крушевцу видимо да нам се и овде много допада. Када наступамо на српском небу немамо утисак да нисмо у Русији. Одушевљени смо пријатељским, топлим односом који Срби имају према нама.

Осјајкин додаје да је и велика част летети са српским пилотима, чије умеће оцењује као високо професионално и врхунско. А сам Осјајкин лети је у групи „Стрижи“ од 2005. године. Његове колеге веома су младе, али искуства имају напретек. Атмосфера у овом елитном тиму је, иако професионална, права породична, јер се сви чланови екипе одлично познају. Поверење је неопходно у ризичним ситуацијама и бравурама у авиону.

- Сваки пилот је дуго у групи, дуго се припрема за лет и за наступе - прича нам потпуковник. - Иако имају у просеку око 30 година, за собом носе велики број летачких часова и времена проведеног у ваздуху. Нон-стоп смо на тренинзима и вежбамо. И саме припреме пред наступ су напорне.

Осјајкинов „саборац“, пуковник Руслан Борил, захвалио се као и Осјајкин Србији на гостопримству, а министру одбране Братиславу Гашићу на позиву руским авијатичарима.

- Поздрављамо и Србију и Крушевац, желимо мир и здравље свим становницима овога града - поручује пуковник Борил.

Милан Станковић са руским пилотима

Долазак Руса у Крушевац чекао се као сунце од три сата после подне. На крају, и облаци су се повукли изнад Лазаревог града када су из два комби возила почели да излазе наизменично руски и српски авијатичари у летачким униформама, а за њима и домаћини.

- Приликом последње посете премијера Вучића Москви са председником Путином договорено је да акро-група „Стрижи“ буде гост на нама значајном јубилеју, а то је стогодишњица од почетка Великог рата и 70 година од ослобођења Београда - истиче министар Братислав Гашић. - Пилоти су сада и гости Крушевца, јер смо желели да им се на прави, домаћински, крушевачки начин захвалимо на боравку у Србији и свему што су показали на небу.

А у приватном разговору са пилотима, како сазнајемо, министар је гостима испричао и краћу историју славног града цара Лазара.

- Крушевац је ослобођен 14. октобра у Другом светском рату, тада су се раме уз раме борили наши војници и Црвена армија, а са овог места је цар Лазар кренуо на Косово 1389. године - испричао је пилотима министар Гашић, који је гостима пренео и поздраве премијера Александра Вучића, који је, како је пренео пилотима, одушевљен њима.

Руским пилотима Крушевац се допао на први поглед

А пилоти су, потом, захвалили министру на позиву и рекли да им је част што су наступали са српском авијацијом.

- Ми смо ради да наступимо и овде - поручио је потпуковник Сергеј Осјајкин.

У име српске авијације, бригадни генерал Предраг Бандић захвалио се на позиву из Крушевца.

- То што смо летели крило уз крило са нашим колегама из Руске Федерације је на неки начин симболика која потврђује седамдесетогодишњу спремност наших армија да се боре заједно против фашизма и непријатеља - рекао је генерал Бандић, подсећајући да су нам Руси први помогли у невољама око елементарних непогода.

СТРИЖИ

ВАЗДУХОПЛОВНИ елитни тим „Стрижи“ је формиран 1991. године у оквиру 234. Гардијског ваздухопловног Проскуровског пука. Најбољи пилоти, како нам је посведочио Сергеј Осјајкин, бирају се пажљиво, а само након ригорозне селекције може се на небо. Њихова база Кубинка представља најбољу школу за учење пилотских вештина у Русији.

МИ СМО ЈЕДНО

МЕЂУ Крушевљанима који су се окупили да поздраве руске пилоте био је и велики русофил Милан Станковић. Русе је дочекао у ставу мирно са мајицом СССР.

- Дошао сам да их видим и да се с њима сликам, никада нисам био у Русији, то ми је велика жеља - каже за „Новости“ Крушевљанин. - Волим Русе јер смо ми један народ, братски.