ЗА мање од три месеца Крушевљанин Миомир Божиловић сам је реконструисао пет средњовековних чесама, које су препознатљиви симболи града Крушевца. Историјско наслеђе деценијама је било у корову, а ускоро ће захваљујући Божиловићу и званично бити уврштено у туристичку понуду. Неимар каже да је био мотивисан љубављу према граду у коме живи и да не жали новац дат за оживљавање историјских драгуља.

- Последњих 20 година скоро се ништа није радило на очувању средњовековних знаменитости, а често сам слушао суграђане како се жале што су ови украси града полупани и запуштени - истиче за „Новости“ Миомир Божиловић, власник грађевинске фирме „Власинац Игда“.

- Тако сам решио да пређем с речи на дела. Прво сам средио Урошеву чесму, а када сам видео какво је одушевљење настало после комплетне реконструкције ове чесме, задао сам себи задатак да средим и све остале. То сам и урадио.

Надлежни су радо прихватили помоћ грађевинара, који су се држали аутентичних нацрта средњовековних чесама. Радове су надгледали и стручњаци за очување културне баштине. На свакој чесми радило се најдуже три недеље. Листом су и свечано отваране: Урошева, Лазаричка, Чесма добре воде, Лазарева, Зулина чесма.

Најмање 20 радника Божиловићеве фирме било је свакодневно ангажовано на радовима. Почињало се око седам, а завршавало до 17 сати. Највише посла било је око чишћења запуштених канала и одвода, уклањања графита и уређења земљишта. Иако су Крушевљани поносни на своју средњовековну историју, умели су да користе старе чесме за прање тепиха, аутомобила, поливање башти...

- Свуда смо се потрудили и да уредимо околину, освежимо стазе, поставимо клупе, тако да чесме осим за украс буду уређене и за шетњу, туристичке обиласке - објашњава неимар.

Иако Божиловић не жели да говори о цифрама, сазнајемо да је неколико десетина хиљада евра коштао само материјал, а ту су и трошкови превоза ђубрета, шута, чишћења, реконструкције...

- Био сам мотивисан само жељом да се на неки начин одужим граду у коме живим и где ће, надам се живети и моја деца - објашњава власник породичне фирме која постоји од 1990. године.


ДОНАТОР

САМО ове године, грађевинац Миомир Божиловић бесплатно је реновирао капију и прилаз игралишту код Основне школе „Јован Поповић“, средио земљиште око Основне школе „Доситеј Обрадовић“, уредио двориште обданишта „Наша радост“, а помагао је и талентованим студентима.