СА челницима града Граца договарамо се да у дворишту тамошње зграде Државног музеја Јоанеум у Грацу поставимо споменик Николи Тесли. Ректор техничког универзитета др Ханс Санкел показао је велики интерес за подизање споменика пред зградом некадашње Политехничке школе коју је наш научни геније похађао и обећао сву стручну помоћ. Споменик би требало да буде постављен почетком наредне године. Директор музеја др Бернд Мосер дао је званичну дозволу да Српско културно друштво „Штајерска заједница“ из Марибора подигне тај споменик, јавио је „Новостима“ Раде Бакрачевић, председник овог друштва.

Према његовим речима, идеја је потекла из великог респекта који Аустријанци имају према овом српском научном генију. Када је 7. јула 2006. у Грацу прослављено 150 година од рођења Николе Тесле, др Ханс Санкел, ректор Техничког универзитета, највећој аустријској техничкој лабораторији дао је име Никола Тесла. Том свечаном чину присуствовало је 150 доктора наука из Аустрије, Словеније, Србије, Хрватске и других земаља, локални политичари и чланови дипломатског кора.

- Када је Тесла студирао у нашем граду од 1875. до 1877. године, Грац је окупљао врхунске научнике и уметнике из свих држава југоисточне Европе. Грац је тада био престоница мултикултуре, град у коме су се сусретали људи са свих страна света. Никола Тесла је симбол таквог Граца и треба да му се дивимо - изјавио је Сигфрид Нагл, градоначелник Граца, који је дао своју сагласност за подизање споменика Николи Тесли.

Као студент, Никола Тесла је, према његовим речима, као и други генији, бележио промењиве резултате.

ШКОЛОВАНЈЕ Тесла је као основац и средњошколац био болешљив, али чим је прездравио отац Милутин га је послао код ујака проте Томе Мандића у Томингај код Граца да ојача. Одатле Тесла креће на студије електротехнике у Грац, где уписује Политехничку школу. Тада је имао 19 година.

- Прве две године студија имао је натпросечне резултате, да би се у трећој години студирања превише опустио. Због тога је отишао у Праг, затим у Будимпешту, и касније у Париз. Одлази преко океана у Америку, где је његова каријера истински почела. То је типичан животни пут великих научника као што је био Никола Тесла - каже др Ханс Санкел.

У Грацу у згради бившег факултета постоји спомен-плоча са именима најбољих студената, међу којима је и Никола Тесла. Постоји и студенстка соба Николе Тесле, али се она данас користи као магацин и биће преуређена у спомен-собу.

- Доктор Мосер је преузео обавезу да организује састанак одговорних људи из покрајине Штајерска, и у Аустрији, али и у Словенији, да би се конкретно договорили о подизању споменика Николи Тесли. Како се Државни музеј Јоанеум тренутно реновира, мораћемо да сачекамо да се здање потпуно обнови и да га и ми улепшамо статуом Николе Тесле. Академски вајар Милисав Томанић је сакупио и анализира слике Николе Тесле, припремио је материјал и ради кип великог српског научника - обавестио нас је Раде Бакрачевић.