ПЛОЧНИК, село крај магистрале Ниш - Приштина, последњих дана и месеци походе верници из читаве Топлице и околине. Управо на месту са кога поглед пуца на брдо и где се одиграла чувена битка у којој је српска војска уочи Косовског боја победила турске османлије, оживео је манастир. Светиња је посвећена Светом владики Николају Српском, а саграђена на поседу упокојеног Борка Мијајловића (73), у Топлици познатијег као монаха Прокопија.

- Радостан сам што је испуњен завет мог покојног брата да се на његовом имању сагради манастир, јер је он одувек био одан Богу. А још сам радоснији што је ова светиња поново оживела и што су последњих дана посете верника све бројније - прича Радета Мијајловић (77), који чим прескочи праг малене сеоске кућице угледа светињу. - Мој покојни брат је одувек био велики верник. Иако се замонашио у позним годинама, одлучио је да имање поклони епархији рашко-призренској, у којој је неколико година служио као монах.

Јеромонах Онуфрије, који је по налогу владике нишког Јована дошао у манастир, упоредо са уређењем, оживљава светињу. Свеже окречени зидови на којима се још увек постављају иконе и тек засађено цвеће у саксијама, указују да радови унутар светиње увелико трају, а монах Онуфрије верује да ће ускоро заблистати у пуном сјају.

- Надамо се да ћемо уз помоћ прилога верника светињу у потпуности уредити, а у плану је изградња велике звонаре и нове цркве - прича јеромонах и настојатељ манастира напомињући да је изградњом светиње, отац Прокопије, желео да своје земљаке приближи вери.

Иако се у Топлици веома мало знало о овом монаху и његовом животу, многе су заинтересовали радови на изградњи светиње. Да се на брдашцу изнад магистрале гради богомоља, указивао је и високи метални крст постављен на стубу неколико метара испред богомоље. Управо и сада, крст, крај кога се налази гроб оца Прокопија, привлачи пажњу путника са околне магистрале.

- Мој покојни брат желео је да и људе из свог окружења „упути“ вери. Нарочито због тога што у четири општине у Топлици, осим овог, постоји још само један једини живи манастир - истиче Радета и објашњава да је овај манастир засад једини у земљи који је посвећен Светом владики Николају Српском.

ГРОБ ИСПОД МЕТАЛНОГ КРСТА


МОНАХ Прокопије, рођен 1931. године у Плочнику, замонашио се у позним годинама, када се већ остварио као родитељ два одрасла сина. У шездесетим годинама отишао је у један косметски манастир, али се неколико година пред смрт, због болести вратио у родни Плочник, где је и желео да буде сахрањен. Нјегов гроб налази се крај великог металног крста постављеног испред манастира.

ЛАЗАРЕВИ ЈУНАЦИ

УПОКОЈЕНИ отац Прокопије био је и врло успешан текстописац и познат по љубави према гуслама. У песмама је описивао историјску повезаност Топлице и Космета. Иначе, недалеко од манастира је и археолошко неолитско налазиште Плочник, које се простире на 120 хектара површине. Поред насеља које се везује и за период средњовековне Србије, налазе се остаци цркве крај које су сахрањени јунаци из боја на Плочнику 1386. године, када је битку против турске војске предводио кнез Лазар. Иначе, то је била друга српска битка против Турака.