КРАЛјИЦА Марија, жена краља Александра и мајка последњег југословенског монарха Петра Другог, после више од седамдесет година изгнанства поново је у Србији. Ковчег са земним остацима краљице у понедељак је стигао у Београд. После опела, које је служио патријарх српски Иринеј, тело је изложено у краљевској капели на Дедињу, где ће почивати до 26. маја, када ће Марија Карађорђевић заједно са сином, краљем Петром Другим и снајом, краљицом Александром, уз државне почасти бити сахрањена у маузолеју краљевске династије на Опленцу.

Авион са ковчегом краљице Марије слетео је на београдски аеродром у понедељак у 17.25. Сачекали су га чланови краљевске породице - краљичин унук престолонаследник Александар са супругом Катарином и принцеза Јелисавета, премијер Ивица Дачић, саветници председника Србије професор Оливер Антић и Радослав Павловић и епископ хвостански Атанасије.

Посмртни остаци краљице Марије потом су пренети у краљевску капелу Светог Андреја Првозваног на Дедињу. Ковчег са телом краљице у капелу су унели момци одевени у шумадијске ношње.

Помен је служио патријарх српски Иринеј, а организован је и пријем за државне званичнике и верске великодостојнике.

- Моја бака је умрла пре педесет и две године и била је сахрањена у Великој Британији, окружена прецима и рођацима - рекао је престолонаследник Александар после службе у Цркви Светог Саве. - Међутим, била је далеко од наше земље и њеног народа, које је волела свим срцем и чији је велики добротвор и задужбинар била. Повратак у Србију била је велика жеља моје баке и она се сада коначно враћа, да буде сахрањена поред свог супруга и синова. Одајући почаст краљици Марији, данас одајемо почаст свима који су учествовали у стварању српске историје.

Са Краљевског гробља у Фрогмору надомак замка Виндзор, где су почивали од 1961. године, земни остаци краљице ексхумирани су у петак и пренесени у Цркву Светог Саве у Лондону. Тамо је у недељу прота Радомир Аћимовић служио парастос којем су присуствовали чланови краљевске породице, амбасадор Србије у Великој Британији др Дејан Поповић и десетине грађана.

Престолонаследник је захвалио краљици Елизабети која је омогућила да се тело њене рођаке а југословенске краљице врати у земљу на чијем је трону седела.

ОРДЕН ИЗ
ТИТОВОГ СЕФА
НА сахрани краљице Марије наћи ће се и њен највреднији, посебно направљен Орден Карађорђеве звезде са 17 дијаманата и брилијаната. Реч је о ордену који је после Другог светског рата био у личном власништву Јосипа Броза. Откривен је недавно у Титовом сефу са још неколико ордена и знамења династије Карађорђевић, које је Броз присвојио.

Мајка последњег краља Југославије била је друга кћер румунског краља Фердинанда Хоенцолерна и румунске краљице Марије, принцезе од Велике Британије и Ирске, синовице енглеског краља Едварда ВИИ и унуке краљице Викторије. Рођена је 1900. године у немачког граду Горе, а у 22. години се удала за краља Александра и постала краљице Срба, Хрвата и Словенаца. Имали су синове Петра, Томислава и Андреја. Савременици је описују као модерну и образовану жену која је била веома омиљена. Говорила је пет језика, била добар сликар, важила за даму од стила и прву жену у овом делу Европе која је возила аутомобил.

Када је 9. октобра 1934. године у Марсељу убијен краљ Александар, Марија је била потпуно сломљена. Са двојицом млађих синова отишла је у Енглеску оставивши још малолетог Петра да са намесништвом влада земљом. Са синовима је живела скромно, на сеоском имању код Лондона, окружена интригама и несрећама које су притискале и породицу и државу.

После рата, када је Карађорђевићима забрањен повратак у Југославију, живела је у Кенту, обављајући кућне послове, кувајући и радећи у пољу. Никада није запоставила своје породичне везе са британском круном и често се виђала са краљицом Елизабетом. Иако је имала приходе од енглеског наслеђа, то није било довољно за удобан живот, па је пред смрт чак продала свој краљевски накит. Умрла је у 61. години а опело јој је и тада служено у Храму Светог Саве у Лондону, који је она подигла.

Капела у оквиру Краљевског комплекса на Дедињу биће отворена за свњ грађане који желе да одају пошту краљици Марији и краљу Петру Другом сваке суботе и недеље од 10 до 14 сати.


ЗАВЕТ

ПРВИ корак ка остварењу завета Краља Петра да сви Карађорђевићи буду сахрањени у породичној задужбини на Опленцу, направљен је у октобру прошле године када су у Србију из Лозане враћени посмртни остаци кнеза Павла, књегиње Олге и кнежевића Николе. Три месеца касније Одбор за пренос посмртних остатака породице Карађорђевић, којем председава председник Србије Томислав Николић, заједно са краљевском породицом, организовао је пренос ковчега краља Петра Другог који је почивао у Либертивилу. Земни остаци краља сада су у краљевској капели на Дедињу, где ће остати до сахране 26. маја. Тело краљице Александре, његове супруге, из Атине ће бити допремљено 9. маја.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ

ПОВРАТАК краљице Марије у Србију изазвао је пажњу медија у Великој Британији. Велике текстове о преносу тела краљице Југославије и рођаке британске круне објавили су „Дејли мејл“ и „Телеграф“. Уз фотографије са краљевског венчања 1922. године и са опела у Цркви Светог Саве у Лондону, енглески листови у великим текстовима пишу о „последњем путовању краљице у своју усвојену домовину“. Говори се о њеним везама са краљицом Елизабетом, изгнанству из Југославије и настојањима династије Карађорђевић да тела својих предака врати у Србију.