ЗЕМНИ остаци краљице Марије Карађорђевић у суботу ће бити ексхумирани са краљевског гробља Грогмор код замка Виндзор и изложени у Цркви Светог Саве у Лондону до понедељка када ће бити пренети у Београд. Ковчег са њеним телом у понедељак у 17.25 на београдском аеродрому сачекаће породица Карађорђевић, специјални саветници председника Србије Оливер Антић и Радослав Павловић, представници Владе Србије и епископ хвостански Атанасије.

У недељу у 10.30 у Цркви Светог Саве у Лондону служиће се опела и парастос за краљицу Марију. Служби ће присуствовати престолонаследник Александар, принцеза Катарина и други чланови краљевске породице.

Када ковчег краљице Марије стигне у Београд, патријарх српски Иринеј служиће помен у краљевској капели Светог Андреја Првозваног. Посмртни остаци краљице почиваће у капели до 26. маја када ће бити сахрањена на Опленцу, поред сина, краља Петра Другог и снахе, краљице Александре.

МАЈКА ПОСЛЕДНјЕГ КРАЛјА КРАЛјИЦА Марија, мајка последњег југословенског монарха, постала је владарка Срба, Хрвата и Словенаца 1922. године када се удала за краља Александра. Имали су синове Петра, Томислава и Андреја. После атентата у Марсељу, са двојицом млађих синова повукла се у Енглеску, а Петра Другог оставила је у Београду са намесништвом. Умрла је у 61. години.


За пренос тела југословенске краљице у Београд, кључна је била дозвола британске краљице Елизабете јер је Марија Карађорђевић унука краљице Викторије и братаница краља Едварда.

У Србију ће 9. маја бити пренети и земни остаци краљице Александре, супруге последњег југословенског монарха. „Тужна краљица“, владарка која никада није крочила на тло земље којом је формално владала, сахрањена је у Атини поред својих родитеља, грчког краља Александра и његове жене Аспазије Манос. Грчка краљевска породица недавно је дала сагласност да се њени посмртни остаци ексхумирају и пренесу на Опленац у породичну гробницу Карађорђевића.

Сахраном 26. маја биће испуњен завет краља Петра да сви Карађорђевићи почивају на Опленцу. Обреду ће присуствовати више од 2.500 званица из читавог света, укључујићи представнике краљевских породица Велике Британије, Грчке, Шпаније и царске породице Јапана.